27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Príznaky kolorektálneho karcinómu

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Patrí k nim občasná bolesť brucha, slabosť, chudnutie, nechuť do jedla, zmeny stolice. V onkologických ochoreniach tráviaceho traktu patrí medzi najčastejšie. Ochorenie sa vyvíja veľmi pomaly. Príčinou vysokej úmrtnosti je práve oneskorené stanovenie diagnózy.

Kolorektálny karcinóm predstavuje významný globálny zdravotný problém. Celosvetovo sa dostal na popredné miesta vo výskyte onkologických ochorení. Na Slovensku je u mužov na prvom a u žien po karcinóme prsníka na druhom mieste vo výskyte zhubných ochorení. V onkologických ochoreniach tráviaceho traktu patrí medzi najčastejšie.

Vzrastajúci trend výskytu tohto ochorenia je alarmujúci. Napriek tomu, že kolorektálny karcinóm je dobre prístupný všetkým vyšetreniam, prichádza viac ako polovica chorých k lekárovi s pokročilým ochorením. Príčina vysokej úmrtnosti je práve oneskorené stanovenie diagnózy.

Životný štýl a najmä výživové faktory sa popri genetickým faktorom významne podieľajú na vzniku tohto ochorenia. Výskyt tohto karcinómu je značne závislý na veku a s pribúdajúcim vekom značne stúpa.

Výskyt taktiež ukazuje určité rozdiely podľa pohlavia. U mužov je väčšinou vyšší výskyt ako u žien, najmä pri karcinóme konečníka. Obrázok popisuje jednotlivé časti hrubého čreva a percentuálne zastúpenie výskytu kolorektálneho karcinómu v jednotlivých úsekoch.

Výskyt kolorektálneho karcinómu

Príčina ochorenia

Kolorektálny karcinóm je multifaktoriálne ochorenie. Faktory vzniku môžu byť vnútorné – genetické alebo faktory vonkajšieho prostredia. K vonkajším patria najmä výživové faktory a životný štýl. Predovšetkým potrava a jej kvalitatívne a kvantitatívne zloženie môžu mať buď ochranný alebo rizikový (karcinogénny) vplyv.

Vplyv ochranných faktorov

Patrí k nim:

  • dostatok vlákniny v potrave
  • vápnik
  • kyselina acetylsalicylová
  • zloženie črevnej bakteriálnej mikroflóry.

Vláknina zväčšuje objem stolice a urýchľuje črevnú pasáž. Vápnik tlmí proliferačné deje v epiteli hrubého červa a inaktivuje karcinogény tvorbou nerozpustných mydiel na povrchu sliznice hrubého čreva. Kyselina acetylsalicylová tlmí enzýmy, ktoré podporujú rast nádorových buniek. Vzhľadom na množstvo negatívnych účinkov sa v prevencii doteraz nevyužíva.

Baktérie pomáhajú tráviť potravu, vyrábajú životne dôležité látky a rozkladajú toxíny. Ľudský organizmus je za normálnych okolností kolonizovaný baktériami, ktoré sa nazývajú fyziologická mikroflóra. Jej narušenie je spojené s mnohými akútnymi, aj chronickými ochoreniami.

Krátkodobé poruchy sa prejavujú tráviacimi problémami, hnačkami, zápchou, zníženou pohyblivosťou čreva. Dlhotrvajúca nerovnováha črevného prostredia môže vyústiť do chronického zápalu čreva, potravinovej alergie, atopickej dermatitídy a pravdepodobne aj niektorých onkologických ochorení.

Za ochranné látky sa považujú aj tzv. mikronutrienty, ku ktorým patria antioxidanty (vitamíny A, C, E), stopové prvky (selén), vitamíny B6 a B12.

Rizikové faktory

K rizikovým faktorom z výživy patrí okrem nedostatku vlákniny aj nadmerný energetický príjem, vysoká spotreba tuku, vyššia spotreba červeného mäsa a nedostatok mikronutrientov. Predispozičné faktory sú:

  • Vek – až 80-90 % tohto karcinómu sa vyskytuje u ľudí nad 50 rokov. Výskyt pred 40. rokom života je vzácny.
  • Fyzická inaktivita – významne zvyšuje riziko tohto ochorenia
  • Pozitívna rodinná anamnéza – výskyt kolorektálneho karcinómu u príbuzných 1. stupňa zvyšuje riziko vzniku karcinómu až dvoj- až trojnásobne. Riziko zvyšuje aj pozitívna anamnéza polypov u príbuzných 1. stupňa.
  • Pohlavie – u mužov je ochorenie častejšie, pričom u nich prevažuje karcinóm konečníka, zatiaľ čo u žien je častejšia rakovina hrubého čreva.
  • Fajčenie – je rizikový faktor, musí trvať dlhšiu dobu (30 – 40 rokov), riziko je vyššie u žien
  • Alkohol – jeho nadmerná konzumácia významne zvyšuje riziko vzniku, predovšetkým karcinómu rekta. Riziko je vyššie u konzumentov piva a tvrdého alkoholu ako u konzumentov vína. Za rizikovú dávku sa považuje dávka viac ako 15 g/deň.
  • Nešpecifické črevné zápaly – najmä ulcerózna kolitída sú jednoznačné rizikové faktory
  • Dlhodobý pobyt v škodlivom prostredí – najmä pri výrobe syntetických vláken, práca s azbestom, vystavenie sadziam, ťažkým olejom a plynom pri spaľovaní dreva a uhlia
  • Rádioterapia – aplikovaná pri onkologických ochoreniach v malej panve je rizikovým faktorom najmä karcinómu konečníka.

Štádiá ochorenia

Vo vývoji kolorektálneho karcinómu možno pozorovať dve štádiá:

  • asymptomatické, bezpríznakové
  • symptomatické, s príznakmi.

Bezpríznakové štádium – väčšina adenomatóznych polypov sa od svojho vzniku vyvíja veľmi pomaly a nespôsobuje človeku žiadne problémy. Pritom práve zistenie adenómov a bezpríznakových štádií tohto karcinómu je základom zníženia výskytu a úmrtnosti.

Symptomatické štádium – karcinóm sa môže prejaviť príznakmi, ku ktorým patrí občasná bolesť brucha, slabosť, chudnutie (je varovným príznakom najmä u obéznych ľudí, ktorí predtým schudnúť nemohli), nechuť do jedla, zmeny stolice, hmatná rezistencia v bruchu.

Alarmujúce príznaky

Alarmujúcimi príznakmi sú krvácanie, obštrukcia (ileus – črevná nepriechodnosť), perforácia a z toho nasledujúci zápal pobrušnice. Tento karcinóm môže sprevádzať chudokrvnosť, zvýšené pečeňové testy – signál metastáz v pečeni. Bývajú zvýšené onkomarkery.

Príznaky závisia aj od umiestnenia nádoru a jeho rozsahu. V prípade, že sa nachádza v ľavej časti hrubého čreva, najmä v konečníku alebo v esovitej kľučke, prejaví sa najčastejšie viditeľným krvácaním, ktoré môže priviesť pacienta k lekárovi už v relatívne včasnom štádiu ochorenia.

Často sa prejavuje nutkaním na stolicu (niekedy kŕčovitým) bez veľkého efektu alebo s odchodom len malého množstva stolice s prímesou krvi. Pri závažnejších zúženiach v ľavej časti hrubého čreva sa objavujú časté riedke stolice, často spojené s bolesťami brucha, nakoľko tuhšia stolica nedokáže prejsť zúženým miestom.

Kvôli zúženiu má stolica tzv. ceruzkovitý tvar (oveľa užšia a tenšia ako inokedy).Typickým príznakom je náhla zmena v režime vyprázdňovania so striedaním zápchy a hnačky.

Diagnostika a možnosti liečby

Základom je vyšetrenie ohybným endoskopickým prístrojom zavádzaným do čreva  cez konečník – kolonoskopia. Pomocným vyšetrením je RTG hrubého čreva, USG brucha a CT vyšetrenie (CT irigografia a kolonografia). Liečba je v prvom rade chirurgická. Záleží od štádia ochorenia a celkového stavu pacienta.

Záver

Prvenciou vzniku kolorektálneho karcinómu je zmena stravovacích návykov a pochopenie zdravého životného štýlu. Ľuďom starším ako 50 rokov sa odporúča spraviť si domáci test na skryté krvácanie každé dva roky, aj keď nemajú žiadne iné ťažkosti. Toto vyšetrenie je súčasťou preventívnej prehliadky od 50. roku života.

Redakcia portálu Lekar.sk
Ochorenia
bolesť bruchahnačkahrubé črevokolorektálny karcinómkonečníkkrv v stoliciplynatosťúnavazápcha