29.04.2024 • 6 minút na prečítanie

Ryby a zdravie: Prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička?

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Ryby už od nepamäti predstavujú dôležitú súčasť našej stravy. Okrem chutného a ľahko stráviteľného mäsa sú aj bohatým zdrojom cenných živín, medzi ktoré patria napríklad omega-3 mastné kyseliny. Práve tieto esenciálne tuky sú pre naše zdravie nesmierne dôležité.

V čom je pre nás rybie mäso výnimočné?

Ryby by mali mať pevné miesto v jedálničku každého z nás. Sú ľahko stráviteľné – rybie mäso opúšťa žalúdok do 3 hodín, čo je napríklad v porovnaní s kuracím približne o 2 až 3 hodiny skôr. 

Ryby obsahujú cenné minerálne látky a stopové prvky, najmä jód a selén (chráni telo pred pôsobením ťažkých kovov), a vitamíny D, A a B. Sú aj zdrojom kvalitných bielkovín.

Majú len málo tuku, no práve ten je pre naše zdravie nenahraditeľný, keďže ho tvoria predovšetkým omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Tie si naše telo nedokáže vytvoriť samo, je teda potrebné dopĺňať ich v strave.

Denne by sme mali prijať minimálne 250 až 500 mg omega-3 mastných kyselín.

Vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín sa ryby radia k potravinám s priaznivými účinkami na srdcovo-cievny systém.

Na tanieri by sa nám preto mali objaviť najmenej 2-krát týždenne. Vo svetovom rebríčku konzumácie rýb však zaostávame.

Priemerný Slovák zje ročne len 5 kg, zatiaľ čo Nór 50 kg a Japonec dokonca 90 kg. Vitamíny a ďalšie cenné látky z rýb nám tak často chýbajú.

Aké omega-3 mastné kyseliny ryby obsahujú?

Ryby obsahujú dva hlavné typy omega-3 mastných kyselín. Oba pozitívne ovplyvňujú imunitný systém, tlmia nežiaduce prejavy klimaktéria, zmierňujú predmenštruačný syndróm a sú vhodnou prevenciou aterosklerózy, infarktu či ischemických chorôb srdca.

EPA – kyselina eikozapentaénová

Jedným z vitamínov z rýb je aj kyselina eikozapentaénová. Získavame ju najmä z čerstvej pečene niektorých druhov tresky, ale obsahuje ju každá ryba ako taká.

Táto kyselina:

  • podporuje zníženie hladiny cholesterolu
  • pozitívne ovplyvňuje kardiovaskulárny systém
  • pôsobí na kvalitu ciev
  • má silný protizápalový účinok

DHA – kyselina dokozahexaénová

Je nesmierne dôležitá pre správnu činnosť bunkových stien, no aj pre zrak a nervový a kardiovaskulárny systém. Napomáha pri udržiavaní pamäti, je nezastupiteľná pre mentálny vývoj detí. DHA sa nachádza aj v materskom mlieku, a preto jej dojčené deti majú dostatok.

Nedostatok omega-3 mastných kyselín sa môže prejaviť:

  • zhoršenou kvalitou kože, vlasov, nechtov
  • poruchami obranyschopnosti organizmu

EPA a DHA znižujú zrážanlivosť krvi, ak teda beriete lieky proti zrážanlivosti, mali by ste sa o užívaní doplnkov poradiť s lekárom. To isté platí pre diabetikov a dojčiace a tehotné ženy.

Ryby s najvyšším obsahom omega-3 mastných kyselín

Canva.com

Z tabuľky vyplýva, že najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín sú mastnejšie morské ryby. K druhom s najvyšším obsahom omega-3 mastných kyselín sa najľahšie dostaneme v prímorskej krajine.

Keďže Slovensko prímorská krajina nie je, možno aj to je dôvodom, prečo sme v konzumácii rýb v rámci Európskej únie na jej chvoste.

Čo robiť, ak ryby nejete?

Vegetariáni, vegáni, vitariáni a fruitariáni vitamíny z rýb, samozrejme, nedostanú. Musia tak prijímať omega-3 mastné kyseliny z rastlinnej stravy.

Najbohatším zdrojom sú ľanové semienka a vlašské orechy, prípadne doplnky výživy obsahujúce oleje zo semienok. Ich užívanie však nie je vhodné pre každého.

Vedeli ste, že mnohé ryby sú fantastickým zdrojom vitamínu D? 

Ryby sú okrem skvelého zdroja omega-3 mastných kyselín aj výborným zdrojom vitamínu D. Vitamín D hrá v tele mnoho kľúčových úloh:

  • pomáha vstrebávaniu vápnika a fosforu, ktoré sú dôležité pre zdravé kosti a zuby
  • posilňuje imunitný systém a pomáha telu bojovať s infekciami
  • zlepšuje náladu a môže pomôcť pri depresii
  • znižuje riziko niektorých chronických chorôb, napríklad srdcových chorôb a cukrovky 2. typu

Obsah vitamínu D v rybách závisí od:

  • druhu ryby
  • obsahu tuku v rybe
  • spôsobu lovu a spracovania

Prinášame vám zoznam najlepších rybích zdrojov vitamínu D:

  • divoký losos – je jedným z najlepších zdrojov vitamínu D, pričom jedna porcia (100g) môže obsahovať až 100 % dennej potreby.
  • tuniak
  • makrela
  • sardinky
  • sleď
  • pečeň tresky – je koncentrovaný zdroj vitamínov A a D, avšak kvôli vysokému obsahu vitamínu A je potrebné ju konzumovať s mierou
losos
Freepik.com

Ako si správne vybrať rybu pre zdravie?

Na našom trhu je dostatočná ponuka rybieho mäsa. Uprednostniť by sme mali čerstvé morské druhy pred mrazenými či konzervovanými, pričom je potrebné konzumovať ich aj s tukom.

Ten sa v konzervách vo väčšine prípadov už nenachádza, eventuálne sú konzervy znehodnotené inou lacnou rastlinnou alternatívou.

Pri výbere je vhodné zamerať sa na tie morské ryby, ktoré pochádzajú z výlovov voľne žijúcich jedincov. Z morských výlovov ešte stále možno zadovážiť ryby ako tuniak, makrela, sleď, losos divoký, sardinka či pražma.

Voľne žijúca ryba si potravu zháňa prirodzene, má dostatok pohybu, a tak sú jej mäso a tuk naturálne a lahodné. Ďalšou alternatívou sú ryby z chovných staníc.

Sú sladkovodné ryby pre Slovákov vhodnejšie?

Existuje prirodzenejší spôsob získania ryby, než je jej vylovenie z potoka či rieky s následnou tepelnou úpravou? Pre nás je to tá najzdravšia a najprírodnejšia cesta k sviežej, voňavej a čerstvej rybej pochúťke. V slovenských vodách nájdeme mnoho zdraviu prospešných druhov.

Je pravda, že obsah omega-3 mastných kyselín, minerálov a stopových prvkov nie je u sladkovodných rýb taký vysoký ako v prípade morských, no práve ich prirodzený výskyt na našom území a s tým spojená čerstvosť je ich výhodou.

V tabuľke môžete vidieť, aké sladkovodné ryby sa vyskytujú na našom území a aký je ich obsah omega-3 mastných kyselín.

Canva.com

Aký je najideálnejší spôsob úpravy rýb?

Rybie mäso je jemné, bez tuhých vlákien, a preto je jeho príprava nenáročná. Ideálny spôsob je krátka úprava v pare s bylinkami a troškou kvalitného rastlinného oleja na záver.

Skvelým spôsobom je aj upiecť rybu vo fólii s čerstvou sezónnou zeleninou, bylinkami a malým množstvom kvalitného tuku v teplovzdušnej rúre, prípadne na grile.

Otázku „jesť alebo nejesť ryby“ riešia najmä rodičia detí, tehotné a dojčiace ženy. Pre túto osobitnú kategóriu by malo platiť zopár pravidiel:

  • nejesť rybie mäso v surovom stave
  • vyberať si ryby z dôveryhodného zdroja
  • kupovať druhy prevažne zo severných morí

Pečená pražma s batatovým pyré a domácim bylinkovým maslom

Na záver vám prinášame chutný recept – vyskúšajte ho.

Canva.com

Pri písaní článku boli použité tieto zdroje:

health benefits

Redakcia portálu Lekár.sk
Ochorenia