Názory na účinky a benefity zlatej tekutiny, zvanej med, sa už od pradávna rôznia. Med svojimi vlastnosťami rozdelil ľudí do niekoľkých táborov. Jedni veria v silu a účinkom medu, zatiaľ čo iní spochybňujú niektoré tvrdenia a sú voči nim skeptickí. Množstvo doktorov a odborníkov v medicíne považujú med za alternatívu voči ostatným cukrom. V nasledujúcom článku sa dozviete:
Med nikomu netreba predstavovať. Včelí produkt, ktorý účinne vplýva na trávenie, psychiku, ale aj na rôzne choroby. Nie vždy sa však zamyslíme nad tým, koľko úsilia, snahy a roboty je za určitým množstvom medu. Napríklad, jeden gram medu je výsledkom opelenia asi siedmich tisícov kvetov. Jedna včela za svoj život dokáže vyprodukovať jednu polovicu čajovej lyžičky medu. Môžeme teda konštatovať, že med je veľmi vzácna potravina, nie tak samozrejmá.
Med je zdravý a priaznivo pôsobí na stres, imunitu organizmu a má aj protiplesňové účinky. Dôležitosť medu spočíva však v tom, že sa nekazí! Med je jednou z potravín, ktorá ak je správne vyzretý a skladovaný, má neobmedzenú trvanlivosť. Je to spôsobené nízkym obsahom vody a vysokým podielom cukru. Med sa dokonca nepokazí a nezničia sa jeho liečivé účinky ani keď si ho pridáte do horúceho čaju. Je to jeden z mýtov, ktorý je potrebné vyvrátiť. Je pravda, že ak je med vystavený dlhodobému zohrievaniu pri vysokých teplotách, jeho kvalita sa znižuje. Avšak toto nemožno povedať pri horúcom čaji a rovnako ani pri varení či pečení. V tomto prípade med neprichádza o potrebné enzýmy. Jeho kvalita zostane zachovaná.
Každý kvalitný med má jedinečnú vlastnosť, a to kryštalizovanie. Je to znak kvality medu. Tú neovplyvňuje jeho farba, čírosť, tuhosť ani tekutosť.
Med obsahuje dve základné látky, a to:
Na tomto princípe vykonali americkí doktori v prvej polovici dvadsiateho storočia výskum, aký prínos, respektíve v čom sa odlišuje med od ostatných cukrov, ak ho konzumujú špecificky rozdelené (podľa veku) skupiny detí. Sledovali hladinu cukru v krvnom obehu. Výsledkom bolo, že po približne 15 minútach sa dokázal med, spomedzi všetkých testovaných cukrov, najrýchlejšie vstrebať, nezaplavil krvný obeh zbytočným cukrom a jeho hladina pravidelne a pomaly klesala. To, že med nezaplaví telo nadbytočným cukrom, s ktorým by sa muselo popasovať, je veľké pozitívum, pretože sa z tráviaceho traktu rýchlo vyplavuje a pomáha tým predchádzať kvasným procesom v tele.
Okrem tohto výskumu, skúmali lekári aj prírastok na váhe u detí, a rovnako aj ich zdravotný stav. Výsledky boli lepšie u detí, ktoré konzumovali med ako zdroj cukru.
Neskoršie výskumy, opäť vykonávaných na deťoch, sa zameriavali na čerpanie vitamínov z konkrétnych potravín, ktoré im boli podávané, a to rôzne druhy mlieka, med, kukuričný sirup, iné formy dávky vitamínu D. S odstupom niekoľkých dní zistili, že detský organizmus si z kombinácii jedál zložených aj z medu, vybral a využil viac vápniku aj horčíku. Teda potraviny, ktoré obsahovali a bol prítomný v ich zložení med, boli hodnotnejšie a výživnejšie. A to z toho dôvodu, že dve spomínané zložky sú potrebné v bunkách, tkanivách a rovnako aj pri činnosti nervovej sústavy a pri biochemických reakciách v tele.
Jeden konkrétny výskum sa zaoberal účinkami medu na krvné farbivo hemoglobín. Ten je totiž veľmi potrebný pri zásobovaní buniek kyslíkom, čo výrazne vplýva aj na telesnú činnosť. Na to, aby sa hemoglobín tvoril je potrebný prísun železa a aj medi. Obe látky sú prítomné aj v mede.
Istý vedec zisťoval na deťoch, či má med vplyv na tvorbu hemoglobínu. Jedno dieťa dostávalo mlieko s medom a druhé samotné mlieko. Výsledkom bolo, že dieťa, ktoré dostávalo do plusu med malo v tele vyšší obsah hemoglobínu.
Med obsahuje silné prírodné kyseliny, napríklad:
Na čo všetko môžeme využiť účinky medu?
Med rozširuje cievy a zosilňuje prísun živín a kyslíka do tkanív.
O mede vo všeobecnosti sa dočítate v článku z našej redakcie.