31.01.2022 • 7 minút na prečítanie

V čom tkvie tajomstvo medu?

Aktuality

V tomto článku sa dozviete

Názory na účinky a benefity zlatej tekutiny, zvanej med, sa už od pradávna rôznia. Med svojimi vlastnosťami rozdelil ľudí do niekoľkých táborov. Jedni veria v silu a účinkom medu, zatiaľ čo iní spochybňujú niektoré tvrdenia a sú voči nim skeptickí. Množstvo doktorov a odborníkov v medicíne považujú med za alternatívu voči ostatným cukrom. V nasledujúcom článku sa dozviete:

  • Čo stojí za výrobou medu.
  • Aká je jedinečná vlastnosť medu.
  • Aký je hlavný znak medu a čo odráža jeho kvalitu.
  • Aké má účinky na organizmus.
  • Kde možno med aplikovať a využiť.
  • Aké výskumy s medom boli zrealizované.

Med nikomu netreba predstavovať. Včelí produkt, ktorý účinne vplýva na trávenie, psychiku, ale aj na rôzne choroby. Nie vždy sa však zamyslíme nad tým, koľko úsilia, snahy a roboty je za určitým množstvom medu. Napríklad, jeden gram medu je výsledkom opelenia asi siedmich tisícov kvetov. Jedna včela za svoj život dokáže vyprodukovať jednu polovicu čajovej lyžičky medu. Môžeme teda konštatovať, že med je veľmi vzácna potravina, nie tak samozrejmá.

Med je zdravý a priaznivo pôsobí na stres, imunitu organizmu a má aj protiplesňové účinky. Dôležitosť medu spočíva však v tom, že sa nekazí! Med je jednou z potravín, ktorá ak je správne vyzretý a skladovaný, má neobmedzenú trvanlivosť. Je to spôsobené nízkym obsahom vody a vysokým podielom cukru. Med sa dokonca nepokazí a nezničia sa jeho liečivé účinky ani keď si ho pridáte do horúceho čaju. Je to jeden z mýtov, ktorý je potrebné vyvrátiť. Je pravda, že ak je med vystavený dlhodobému zohrievaniu pri vysokých teplotách, jeho kvalita sa znižuje. Avšak toto nemožno povedať pri horúcom čaji a rovnako ani pri varení či pečení. V tomto prípade med neprichádza o potrebné enzýmy. Jeho kvalita zostane zachovaná.

Každý kvalitný med má jedinečnú vlastnosť, a to kryštalizovanie. Je to znak kvality medu. Tú neovplyvňuje jeho farba, čírosť, tuhosť ani tekutosť.

Autor: sumith_skk/Shutterstock

Med a výskum

Med obsahuje dve základné látky, a to:

  • Glukózu, ktorá sa rýchlo vstrebáva a rýchlo z krvného obehu vymizne.
  • Fruktózu, ktorá sa vstrebáva v krvnom obehu pomalšie a hladinu krvného cukru udržiava na vyššej úrovni.

Na tomto princípe vykonali americkí doktori v prvej polovici dvadsiateho storočia výskum, aký prínos, respektíve v čom sa odlišuje med od ostatných cukrov, ak ho konzumujú špecificky rozdelené (podľa veku) skupiny detí. Sledovali hladinu cukru v krvnom obehu. Výsledkom bolo, že po približne 15 minútach sa dokázal med, spomedzi všetkých testovaných cukrov, najrýchlejšie vstrebať, nezaplavil krvný obeh zbytočným cukrom a jeho hladina pravidelne a pomaly klesala. To, že med nezaplaví telo nadbytočným cukrom, s ktorým by sa muselo popasovať, je veľké pozitívum, pretože sa z tráviaceho traktu rýchlo vyplavuje a pomáha tým predchádzať kvasným procesom v tele.

Okrem tohto výskumu, skúmali lekári aj prírastok na váhe u detí, a rovnako aj ich zdravotný stav. Výsledky boli lepšie u detí, ktoré konzumovali med ako zdroj cukru.

Neskoršie výskumy, opäť vykonávaných na deťoch, sa zameriavali na čerpanie vitamínov z konkrétnych potravín, ktoré im boli podávané, a to rôzne druhy mlieka, med, kukuričný sirup, iné formy dávky vitamínu D. S odstupom niekoľkých dní zistili, že detský organizmus si z kombinácii jedál zložených aj z medu, vybral a využil viac vápniku aj horčíku. Teda potraviny, ktoré obsahovali a bol prítomný v ich zložení med, boli hodnotnejšie a výživnejšie. A to z toho dôvodu, že dve spomínané zložky sú potrebné v bunkách, tkanivách a rovnako aj pri činnosti nervovej sústavy a pri biochemických reakciách v tele.

Med a hemoglobín

Jeden konkrétny výskum sa zaoberal účinkami medu na krvné farbivo hemoglobín. Ten je totiž veľmi potrebný pri zásobovaní buniek kyslíkom, čo výrazne vplýva aj na telesnú činnosť. Na to, aby sa hemoglobín tvoril je potrebný prísun železa a aj medi. Obe látky sú prítomné aj v mede.

Istý vedec zisťoval na deťoch, či má med vplyv na tvorbu hemoglobínu. Jedno dieťa dostávalo mlieko s medom a druhé samotné mlieko. Výsledkom bolo, že dieťa, ktoré dostávalo do plusu med malo v tele vyšší obsah hemoglobínu.

Autor: Tatevosian Yana/Shutterstock

Med obsahuje silné prírodné kyseliny, napríklad:

  • Lesný med sa skladá z glukózy, fruktózy, viac minerálnych látok, menej vitamínov, peľ, voda
  • Kvetový med pozostáva z glukózy, fruktózy, peľu, vody. Oproti lesnému medu má viac vitamínov a menej minerálnych látok.
  • Medovina, ktorá obsahuje maximálne 17% alkoholu je kvasný liehový produkt z medu. Ďalšími zložkami sú voda, minerálne látky, glukóza.

Na čo všetko môžeme využiť účinky medu?

  • Srdcový sval a vencovité tepny: med rozširuje (čím urýchľuje prívod živín) a podporuje prekrvenie v tepnách srdca a rovnako aj v srdcovom svale. Dodáva živiny svalu v podobe hroznového cukru, vitamínov B, C, a tiež draslíka a horčíka.
  • Pečeň: ak sa konzumuje med v nadbytočnom množstve, ukladá sa v tele vo forme glykogénu, a to zlepšuje svalovú činnosť a podporuje aj pečeň. V opačnom prípade, ak sa užíva vo veľkom množstve rafinovaný cukor, v organizme sa ukladá ako cholesterol.

Med rozširuje cievy a zosilňuje prísun živín a kyslíka do tkanív.

  • Zuby: med môže byť dobrý pomocník aj pri problémoch s prerezávaním zubov u dojčaťa. Med pomáha znížiť hladinu fosforu v krvi, čím dokáže otupiť vnímanie bolesti.
  • Nočné budenie, nespavosť: lyžicou medu pred spaním privodíme pokojný spánok nielen dieťaťu, ale aj dospelému človeku, ktorý má problémy s nespavosťou.
  • Rany: po aplikácii medu na hnisavú ranu sa odlúči odumreté tkanivo a rana sa rýchlejšie a lepšie hojí.
  • Zápal horných dýchacích ciest: med tlmí bolesť a zápal. Med má veľké využitie pri chorobách a ochoreniach horných dýchacích ciest, napríklad pri kašli, bolestiach v krku…
  • Vysoký krvný tlak: med obsahuje acetylcholín.
  • Žalúdok: med znižuje sekréciu žalúdočných žliaz. Med sa zvykol využívať aj pri ochoreniach žalúdočnej sliznice, najmä pri vredoch.
  • Baktérie: med obmedzuje množstvo a rozmnožovanie niektorých baktérií.
  • Starnutie: mnohí odporúčajú konzumovať med častejšie po dovŕšení 45 rokov. Tento vek sa považuje za vrchol života a od tohto obdobia človek začína starnúť, zabúdať… Med vraj dokáže spomaliť starnutie, keďže má antisklerotický účinok na organizmus. Nielenže pomáha pri trávení, ale pôsobí aj upokojujúco.
  • Med má sedatívny účinok.
  • Med má veľké využitie aj v kozmetike.

O mede vo všeobecnosti sa dočítate v článku z našej redakcie.

Autor: Anna Ok/Shutterstock

V tomto článku boli použité nasledujúce zdroje:

Med

Redakcia portálu Lekar.sk
Aktuality
zdravá stravazdravý životný štýl