Črevná mikroflóra je dôležitou súčasťou ľudského organizmu. Baktérie, ktoré sú jej súčasťou, produkujú vitamín K a niektoré vitamíny B skupiny, chránia naše telo pred patogénnymi baktériami a napomáhajú správnemu tráveniu. Môže sa však stať, že sa fungovanie črevnej mikroflóry naruší alebo sa výrazne zníži počet „dobrých baktérií“, a ich chýbanie spôsobí človeku ťažkosti. Najčastejšou príčinou, ktorá túto nerovnováhu môže spôsobiť, je užívanie antibiotík. Riešením sú v tomto prípade probiotiká.
Prečítajte si náš článok a dozviete sa:
Ľudský organizmus osídľujú mnohé baktérie. Odhaduje sa, že ich počet je asi desaťnásobne vyšší, než počet samotných buniek nášho tela. Baktérie sa vyskytujú na rôznych miestach (napr. na koži, v oblasti genitálií, v ústach), no najviac sa ich nachádza v tráviacej sústave, konkrétne v hrubom čreve, kde vytvárajú tzv. prirodzenú črevnú mikroflóru (flóru, mikrobióm). Tá je nevyhnutná pre optimálne fungovanie organizmu.
Probiotiká sú prípravky obsahujúce živé baktérie, ktoré sú bežnou súčasťou práve spomínanej črevnej mikroflóry. Pomáhajú obnoviť jej prirodzené množstvo a funkciu, užívajú sa preventívne, ale aj ako súčasť liečby. Ich užitie má priaznivý vplyv na imunitu, trávenie, pomáhajú pri ťažkostiach ako sú hnačky či zápcha. Zároveň prinášajú mnohé ďalšie benefity, ktoré sú uvedené v nasledujúcom texte.
Probiotiká obsahujú najmä baktérie z rodu:
Baktérie rodu Lactobacillus a Lactococcus je vhodné užívať pri problémoch s hnačkami. Najdôležitejší je kmeň Lactobacillus acidophilus, ktorý okrem liečby hnačiek podporuje vstrebávanie živín, a pomáha tiež pri laktózovej intolerancii. Rod Bifidobacter je vhodný napríklad pri príznakoch syndrómu dráždivého čreva, pomáha zachytávať toxíny a bráni premnoženiu zlých baktérií. Vo väčšine probiotických prípravkov sa nachádzajú kombinácie jednotlivých rodov, pre ich väčšiu efektivitu.
Tieto dva pojmy sú častokrát mylne používané ako synonymá, no v skutočnosti je medzi nimi rozdiel. Prebiotiká na rodziel od probiotík neobsahujú živé baktérie. Sú to látky, ktoré probiotickým baktériám už prítomným v tráviacom trakte pomôžu rásť a množiť sa. Do tela sa dostávajú prirodzene, v podobe stravy. Patria sem najmä potraviny bohaté na vlákninu (ovsené vločky, ľanové semienka, banány, atď.). Doplnky stravy s obsahom probiotík aj prebiotík sa nazývajú symbiotiká.
Probiotiká transportujú svojich „pasažierov“, teda baktérie, až k črevnej sliznici. Následne sú probiotické baktérie schopné priľnúť na bunky črevnej sliznice, kde sa navzájom prepájajú a vytvárajú kolónie. Živia sa látkami obsiahnutými v trávenej potrave človeka, produkujú vitamíny K a niektoré vitamíny skupiny B, a svojím osídlením potláčajú rast baktérií, ktoré sú pre naše telo naopak nežiadúce – patogénne. Môžeme ich teda považovať za akýsi štít priamo v sliznici čriev.
Probiotiká sa najčastejšie spájajú s užívaním antibiotík. Dôvodom je ich odlišná funkcia. Úlohou antibiotík je zlikvidovať baktérie a to bez rozdielu, čiže okrem nežiadúcich mikroorganizmov zničia aj tie dobré. Chýbanie črevnej mikroflóry spôsobí rozvinutie častých nežiadúcich účinkov antibiotík, ako sú hnačky, žalúdočné problémy či narušenie vaginálnej mikroflóry s následnou kvasinkovou infekciou. Užívanie probiotík pri antibiotickej liečbe pomáha predísť týmto ťažkostiam.
Účinky probiotík sú využívané tiež pri liečbe a prevencii infekcie Helicobacter pylori, prevencii vzniku zubného kazu či karcinogenézy. Používajú sa aj pri liečbe lipidového metabolizmu, nakoľko znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
Probiotiká je možné užívať aj preventívne, je vhodné pribaliť si ich so sebou napríklad pri cestovaní do zahraničných krajín. Najmä do takých, v ktorých je hygiena horšia než u nás a hrozia tráviace problémy z miestnej stravy.
Prečítajte si tiež: Antibiotiká a všetko čo by ste o nich mali vedieť.
Správne užívanie probiotík je dôležité najmä pri súčasnom užívaní antibiotík. Antibiotiká by totižto mohli usmrtiť aj baktérie obsiahnuté v probiotikách, a tak by boli užité zbytočne. Ideálne je dodržať 2-4 hodinový odstup, teda najskôr užiť antibiotikum a po jeho vstrebaní užiť probiotiká. Ak máte predpísané užívanie antibiotík každých 12 hodín, probiotiká by ste mali užívať taktiež dvakrát denne.
Probiotiká sa užívajú 1 – 3 krát denne, spravidla spolu s jedlom, ktoré pomôže zriediť silnú koncentráciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, a tým docieliť bezpečnejší transport probiotických baktérií až k črevnej sliznici. Pre efektívnejšiu úpravu črevnej mikroflóry sa odporúča dopĺňať probiotiká ešte 2 týždne po ukončení antibiotickej terapie.
V prípade, že sa rozhodnete probiotiká užívať preventívne, postačí jedna tableta jedenkrát za deň.
Štúdie preukázali, že tento disbalans môže spôsobiť okrem tráviacich ťažkostí aj závažné ochorenia, ako sú obezita, diabetes 2. typu, Alzheimerovu chorobu, kardiovaskulárne ochorenia, rakovinu hrubého čreva či depresie.
Baktérie, ktoré sú súčasťou mikrobiómu, sú veľmi citlivé na zloženie stravy človeka. Ich rast podporia potraviny s obsahom rozpustnej vlákniny, teda najmä zelenina, ovocie, strukoviny a obilniny. Je tiež vhodné ju udržiavať pravidelnou konzumáciou jedál bohatých na probiotiká.
Naopak, na zloženie mikroflóry negatívne vplýva konzumácia alkoholu, stres, nadmerný príjem bielkovín, konzumácia jedál s obsahom rafinovaného cukru a s obsahom hnilobných baktérií (ako je mäso, vajíčka či údeniny).
Dnes je na trhu veľké množstvo preparátov rôznych značiek, existujú vo viacerých formách – čapíky, filmom obalené tablety ale aj kvapky. Ich cena je rôzna, závisí od značky, množstva dávok ale aj od množstva kmeňov, ktoré sú v prípravku zastúpené. Niektoré sú vhodné preventívne, iné na liečbu ťažších problémov, ďalšie sú vhodné pre deti.
Tie najlepšie pre vás vám pomôže vybrať váš lekárnik, no sami si môžete skontrolovať nasledujúce vlastnosti:
Ďalšia vec, na ktorú by ste si mali dať pozor, je skladovanie. Niektoré probiotiká je potrebné uchovávať v chladničke, nakoľko sú to živé baktérie. Väčšina je však balená v tmavom obale a je potrebné zabezpečiť, aby boli skladované najmä v suchu.
Probiotické baktérie je možné prijať aj stravou, nakoľko sú obsiahnuté v niektorých potravinách. Sú súčasťou kyslých, prírodných a nepasterizovaných mliečnych výrobkov (acidofilné mlieko, kefír, živý jogurt, bryndza), ich zdrojom je aj fermentovaná zelenina, tzv. pickles (sem patrí aj tradičná slovenská kyslá kapusta).
Dajte si pozor na mliečne výrobky s živými bakteriálnymi kultárami, nakoľko pri niektorých antibiotikách sa musia počas liečby z diéty úplne vylúčiť. Navyše, nie všetky mliečne výrobky skutočne obsahujú probiotické kultúry. Keďže sa v dnešnej dobe mliečne výrobky pasterizujú (aby neboli zdrojom nákazy), nežiadúce ale aj probiotické baktérie sú v nich zničené a musia sa do nich pridávať umelo. Ich životaschopnosť v mliečnych výrobkoch je však podstatne nižšia, než vo farmaceutických prípravkoch, navyše každý deň od výroby klesá množstvo baktérií, ktoré obsahujú. Pri kúpe mliečnych výrobkov hľadajte označenie, ktoré oznamuje obsah živých kultúr.
Probiotiká sú bezpečné pre tehotné aj pre deti. V tehotenstve majú priaznivý vplyv na telo matky – znižujú riziko vzniku preeklampsie či na hladinu glukózy v krvi. Sú tiež prospešné pre bábätká, nakoľko znižujú mieru výskytu atopického ekzému či hnačiek a kolík a to u detí, ktorých mamičky počas tehotenstva a dojčenia užívali probiotiká. Pokiaľ sú deťom probiotiká podávané samostatne, je dôležité dodržať ich správne dávkovanie a vybrať probiotiká vhodné pre deti – majú nižší obsah jednotiek v kolónii (jednotka CFU) a neobsahujú kombinácie jednotlivých kmeňov.
Vo všeobecnosti sú probiotiká bezpečné, avšak v niektorých prípadoch sa môžu vyskytnúť mierne nežiadúce účinky (najmä na začiatku užívania probiotík) v podobe nafukovania a plynatosti. Takéto účinky sú bežné, no dá sa im predchádzať pokiaľ zvyšujete dávku probiotík postupne.
Vysoké dávky probiotík by mohli predstavovať riziko pre pacientov s nezrelým imunitným systémom (novorodenci a dojčatá), s narušeným imunitným systémom (AIDS) alebo u pacientov, ktorí majú poruchu priepustnosti čreva. Sú to však skutočne výnimočné prípady.
Pri písaní tohto článku boli použité tieto zdroje:
Probiotic Foods Are Incredibly Healthy