Ak vám tečie z nosa a pobolieva vás hrdlo, nemusíte hneď bežať k lekárovi. Aj vo vlastnej špajze nájdete liečivé zázraky.
Zázvor buď milujete, alebo nenávidíte. Pravdou však je, že tento pikantný koreň je skvelý pre imunitný systém. Keď ste nachladnutý, nie je nič lepšie ako teplý zázvorový čaj.
Benefity má aj pre váš žalúdok. Koreň zázvoru obsahuje zlúčeniny nazývané gingeroly, ktoré blokujú receptory v tráviacom trakte spôsobujúce nevoľnosť. Použite ho na liečbu rannej nevoľnosti, nevoľnosti z pohybu a žalúdočných problémov po operácii alebo chemoterapii.
Uznávaný je takisto ako účinná potravina na zníženie bolesti svalov. Zázvor nájdete v mnohých formách – kandizovaný, sušený, nakladaný či mletý. Ak sa dá, užite čerstvý, má totiž šialene vysoký obsah antioxidantov.
Jednou z najznámejších výhod medu je jeho schopnosť pôsobiť ako prírodný prostriedok proti kašľu. Ak vaše deti alebo blízki začnú počas krutých zím bojovať s bolesťami hrdla, lyžica medu zaručene pomôže.
Vynechajte však pastilky s medovou príchuťou a liečte si kašeľ pravým nespracovaným alebo minimálne spracovaným medom. Nespracovaný med je bližšie k „surovému“ medu – bude hustý a budete v ňom vidieť kúsky medového plástu.
Minimálne spracovaný med je jemne zahrievaný a pomaly prechádza prirodzeným filtračným procesom, aby bol hladší, vďaka čomu si stále zachováva svoje zdravotné benefity.
Med zmierňuje zápaly, tíši bolesť a zabíja baktérie. Je tiež plný protilátok, ktoré bojujú proti vírusovým infekciám. Je nabitý vitamínmi, ako sú niacín a vitamín C, a minerálmi, ako sú vápnik a železo, pre zdravú dávku energie.
Môžete ho použiť na pomoc s ranami a dokonca aj na liečbu kožných ochorení, ako sú popáleniny, rezné rany a infekcie.
V dávnej i modernej histórii sa cesnak dlho predpisoval na široké spektrum zdravotných problémov. Egyptské záznamy svedčia o jeho konzumácii pred viac ako 5 000 rokmi. Môže sa jesť surový alebo varený a má významné antibiotické vlastnosti.
Cesnak je cenený pri chrípke, prevencii rakoviny prsníka, pľúc a takisto pomáha znižovať riziká rakoviny prostaty. Ďalej sa ukázalo, že znižuje vysoké hladiny cholesterolu a krvný tlak u pacientov s hypertenziou, a je všeobecne považovaný za účinný v boji proti niekoľkým stavom spojeným s chorobami krvného systému a srdca.
Kurkumu nájdete v Indii a v ďalších krajinách juhovýchodnej Ázie. Usušený koreň rastliny sa pomelie, čím vznikne výrazný žltý prášok kurkumy.
Nachádza sa v nej množstvo zlúčenín, nazývaných kurkuminoidy, pričom aktívnou zložkou je kurkumín. Kurkumín je zložka, ktorá dáva kurkume mnohé z jej obrovských zdravotných výhod.
Kurkuma obsahuje viac ako 100 chemických zlúčenín, ktoré prispievajú k jej liečivým schopnostiam. Má antivírusové, antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti.
V ajurvédskej medicíne sa využíva pri liečbe rôznych ochorení dýchacích ciest (napr. astma, bronchiálna hyperaktivita a alergia), ako aj porúch pečene, anorexie, reumatizmu, diabetických rán, nádchy, kašľa a zápalu dutín.
Citróny a limetky sú najľahšie dostupnými liečivými potravinami. Tieto citrusy nabité vysokým množstvom vitamínu C, rastlinnými zlúčeninami a rozpustnou vlákninou sú základným jednoduchým doplnkom dňa, ktorý vás prenesie cez chladné zimy bez bolesti hrdla alebo bezsenných nocí.
Jeden citrón obsahuje približne 51 % referenčného denného príjmu vitamínu C. Konzumácia len 24 gramov extraktu z citrusových vlákien denne počas jedného mesiaca znižuje celkovú hladinu cholesterolu v krvi.
So zníženým cholesterolom znižujete riziko srdcových chorôb, anémie, obličkových kameňov, tráviacich problémov a rakoviny.
Táto všestranná kulinárska rastlina môže poskytnúť skutočnú podporu zdravia každému a znížiť pravdepodobnosť prechladnutia alebo chrípky.
Cibuľa je jedným z najlepších prírodných zdrojov kvercetínu, bioflavonoidu, ktorý preukázal sľubný potenciál na potlačenie rinovírusov. Tie sú základnou príčinou bežnej nádchy.
A ďalší bonus: cibuľa na vrchole zoznamu zeleniny, u ktorej je najmenej pravdepodobné, že obsahuje významné množstvo pesticídov a iných škodlivých chemikálií.
Zdravotné výhody sú legendárne v Ázii, kde sa rôzne jedlé huby používajú po stáročia na liečbu širokého spektra chorôb a stavov. Napríklad v Číne a Japonsku sa huby shiitake používali ako prírodný liek na prechladnutie a chrípku. Nedávno vedci identifikovali lentinan, zlúčeninu nachádzajúcu sa v hubách shiitake, o ktorej sa ukázalo, že stimuluje imunitný systém.
Huby Shiitake sa môžu pochváliť lahodnou mäsovou chuťou a sú obzvlášť vhodné na dodanie mäsitosti do vegetariánskych jedál.
Škorica má dlhú históriu. Od staroveku sa používala ako korenie aj ako liek a v istom období bola vzácnejšia ako zlato. V tradičnej čínskej a indickej medicíne sa škorica používa na liečbu prechladnutia a chrípky.
Ak na vás lezie chrípka, pridajte si ju do raňajkových cereálií, kávy alebo čaju.
Zaradením grapefruitu do svojho jedálnička môžete predchádzať prechladnutiu a bojovať proti nemu. Rovnako ako ostatné citrusové plody, aj grapefruit je nabitý vitamínom C, no na rozdiel od pomarančov a mnohých iných citrusových plodov má relatívne nízky obsah cukru.
Je známe, že cukor zhoršuje fungovanie imunitného systému: keď sú biele krvinky, obrancovia imunitného systému, vystavené vysokej hladine cukru, ich schopnosť bojovať proti baktériám výrazne klesá, čím sa telo stáva náchylnejším na všetky infekcie.
Okrem toho cukor ochudobňuje telo o niektoré veľmi dôležité vitamíny na boj proti prechladnutiu, vrátane vitamínov C, E a B. Grapefruit môže byť kontraindikovaný pri užívaní určitých liekov, takže ak uvažujete o jeho pridaní do stravy, poraďte sa so svojím lekárom.
Šípky sú obľúbeným ľudovým liekom na prechladnutie. Sú jedným z najlepších prírodných zdrojov vitamínu C, dokonca lepším ako pomaranče.
Šípky, ktoré majú chuť podobnú brusniciam, sa dajú použiť do polievok, dusených pokrmov, džemov a koláčov. Ak však chcete maximalizovať množstvo vitamínu C, ktoré poskytujú tieto príjemne kyslé plody, mali by ste ich jesť čerstvé, pretože zahrievaním a spracovaním sa môže obsah vitamínov výrazne znížiť.
Pred konzumáciou šípok nezabudnite z každej gule odstrániť vonkajšiu dužinatú časť – obsahujú jemné chĺpky, ktoré môžu dráždiť hrdlo.
To, že jogurt môže pomôcť zlepšiť zdravie čriev, je všeobecne známe. Vedeli ste ale, že jogurt je skvelé jedlo aj pri prechladnutí?
Probiotiká nachádzajúce sa v jogurtoch pomáhajú posilňovať váš imunitný systém, bojujú proti baktériám a vírusom. A čo viac, jogurt je dobrým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré sú tiež dôležité pre váš imunitný systém.
Ak chcete získať aj zdravú dávku vitamínu C, posypte si jogurt hrsťou bobúľ. Táto chutná kombinácia je jedným z najlepších jedál na prechladnutie.
Kapusta je výborným zdrojom vitamínov K a C. Len jedna šálka dodá 91 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu K, dobré množstvo vlákniny, vitamínu B6 a kyseliny listovej. Ponúka o 11 percent viac vitamínu C ako pomaranče.
Kapusta obsahuje vysoké hladiny antioxidačných sulforafanov, ktoré nielen bojujú s voľnými radikálmi, ale tiež stimulujú enzýmy, ktoré detoxikujú karcinogény v tele.
Kapusta buduje silné kosti, tlmí alergické reakcie, zmierňuje zápaly a podporuje zdravie tráviaceho traktu. V čínskej medicíne sa kapusta používa na liečbu zápchy, prechladnutia, čierneho kašľa, depresie, podráždenosti a žalúdočných vredov.
Použite celú kapustu – vonkajšie listy obsahujú o tretinu viac vápnika ako vnútorné listy. Obe sú nutričnými hviezdami, ale červená kapusta je oveľa lepšia ako biela odroda, obsahuje asi sedemkrát viac vitamínu C a viac ako štvornásobok polyfenolov.
Zmiešajte všetky ingrediencie v malom pohári a vypite naraz.
Zmiešajte všetky ingrediencie v malom pohári a vypite naraz.
Mierny účinok
V kanvici zmiešajte čajové vrecúška so 600 ml vriacej vody. Pridajte citrón, zázvor a med a nechajte 5-10 minút postáť. Pite 200 ml trikrát denne.
Pri písaní článku boli použité tieto zdroje: