17.04.2024 • 6 minút na prečítanie

Ktoré bezlepkové obilniny sú vhodné pre celiatikov?

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Obilniny by mali tvoriť približne 40 až 60 % denného jedálnička. Viete, aké bezlepkové obilniny sú pre vás bezpečné, ak trpíte celiakiou?

Freepik.com
Bezlepkové obilniny

Obilniny bez lepku – aké sú to?

Bezlepkové obilniny sú tie, ktoré neobsahujú lepok – teda bielkovinu, ktorá spôsobuje najmä tráviace ťažkosti ľuďom s celiakiou.

Ak máte celiakiu alebo zvýšenú citlivosť na lepok, obilniny bez lepku sú vhodné práve pre vás. Môžete si vybrať ktorékoľvek z nasledujúceho zoznamu. 

Zoznam bezlepkových obilnín

Výber potravín môže byť pre celiatikov každodenný boj. Existuje niekoľko bezlepkových obilnín, ktoré si môžete dopriať bez obáv o zhoršenie vášho zdravia. Patrí medzi ne:

  • ryža (rôzne typy, napr. natural, parboiled, jasmínová)
  • kukurica
  • quinoa
  • pohánka
  • ovos
  • amarant
  • pšeno

Tieto obilniny môžete nájsť v rôznych typoch jedál – od pečiva, koláčov, pizze a cestovín, cez kaše či zahustené polievky. 

Bezlepkové obilniny vyhľadávajú nielen ľudia s celiakiou, ale aj tí, ktorí s lepkom nemajú problém. Dôvodom je najmä fakt, že produkty vyrobené z bezlepkových obilnín (napr. múka) obsahujú vysoké množstvo minerálov a vitamínov,nízkokalorické a ľahko stráviteľné. Hodia sa preto nielen do bezlepkovej diéty, ale do jedálnička každého, kto sa snaží jesť zdravo. 

Ovos a lepok

Ovos síce obsahuje lepok, no svojím zložením je odlišný než lepok v ostatných obilninách (napr. v pšenici). Nazýva sa avenín a väčšine celiatikov jeho jedenie nespôsobuje žiadne problémy.

Avšak, ak chcete konzumovať ovos, mali by ste si vyberať certifikované potraviny s označením „bez lepku“ alebo „gluten free“. Takéto potraviny garantujú, že ovos nie je kontaminovaný inými obilninami s lepkom.

Zaradenie ovsa do jedálnička má množstvo benefitov. Je bohatý na vitamíny skupiny B, horčík, zinok a železo. Navyše obsahuje vysoký podiel rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha udržať zdravie tráviaceho systému, dlhodobo zasýti a pomáha znížiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Pohánka a lepok

Pohánka je ďalšou z obilnín, ktorá neobsahuje lepok. Ako bezlepková obilnina je vhodnou alternatívou pre všetkých celiatikov.

Medzi jej benefity patrí vysoký obsah vitamínov a minerálov. Pomáha v budovaní obranyschopnosti tela a vďaka vysokému podielu vlákniny zlepšuje trávenie. Pohánka je tiež ideálnou potravinou pri chudnutí, keďže obsahuje len malé množstvo tuku a vyšší podiel bielkovín a vlákniny.

Špalda a lepok

Ak máte alergiu na lepok, špalda je obilninou, ktorej by ste sa mali oblúkom vyhnúť. Jej konzumácia je pre ľudí s celiakiou nevhodná, pretože obsahuje lepok.

Obsahuje ryža lepok?

Naopak, vhodnou potravinou pre ľudí s celiakiou je obyčajná ryža. Radí sa medzi bezlepkové obilniny a je všeobecne dobre tolerovaná celiatikmi.

Obsahuje dôležité makroživiny (bielkoviny a sacharidy) a tiež minerály a vitamíny. V kuchyni ju vieme ľahko použiť do bežných jedál, od prílohy po výrobu pečiva či polievok.

je v ryži lepok?
Pexels.com

Pšeno a lepok

Pšeno alebo inak lúpané proso takisto lepok neobsahuje. Ide teda o ďalšiu bezlepkovú obilninu, ktorá je vhodná pre celiatikov.

Pšeno je bohaté na obsah esenciálnych mastných kyselín, minerálov (napríklad draslík, horčík a vápnik) a vitamíny skupiny B. Podporuje imunitnú činnosť, pomáha kostiam, vlasom aj pleti.

Raž a lepok

Ďalšou obilninou, ktorú sme sa vám rozhodli popísať, je raž. Bohužiaľ, tento typ obilniny obsahuje lepok. Ide o malé množstvo (rozhodne menej, než je podiel lepku u pšenice či špaldy). No aj napriek tomu môže byť ražné pečivo, chlieb, cestoviny či sladkosti kontaminované inými potravinami s vyšším obsahom lepku.

Raž je bohatá na obsah kyseliny listovej a draslíka. Nie je však vhodnou obilninou pre celiatikov.

Bezlepkové múky – z akých druhov si môžete vyberať?

Múka je základnou surovinou na výrobu pečiva či koláčov. Je však aj zdrojom lepku. Vďaka tomu, že sú na trhu dostupné rôzne druhy bezlepkovej múky, si môžete tieto jedlá vychutnať aj napriek celiakii. 

Bezlepková múka je vyrobená z rôznych bezlepkových obilnín, orechov a ďalších surovín. Môžete ju zohnať v klasických 3 hrúbkach, v BIO kvalite a od širokej škály predajcov.

Čo sa týka ceny, závisí od typu múky a veľkosti balenia. Napríklad 500 g kukuričnej múky stojí približne 1,5 až 2 eurá. Bezlepkovú múku môžete použiť na prípravu slaných aj sladkých jedál. 

Najčastejšie používané druhy bezlepkovej múky sú: 

  • Kukuričná – ide o prirodzene bezlepkovú múku, ktorá je vhodná na prípravu kukuričnej kaše alebo na prípravu pečiva.
  • Pšenová – aj tento typ múky je vhodný pre celiatikov. Navyše patrí medzi bohatý zdroj horčíka, fosforu, mangánu či železa.
  • Ryžová – ďalšia prirodzene bezlepková múka, ktorá je vhodná na zahustenie polievok, prípravu kaše či iných bezlepkových jedál. Jej výhodou je ľahká stráviteľnosť.
  • Pohánková – aj tento typ múky je vhodný pre celiatikov. Obsahuje množstvo minerálov a v kuchyni sa väčšinou používa v kombinácii s kukuričnou a pohánkovou múkou.
  • Kokosová – je obľúbená pre svoj vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Je ľahko  stráviteľná a aj napriek sladkastej chuti nie je nijako sladená.
Pexels.com

Okrem nich sú na trhu dostupné aj ďalšie druhy:

  • amarantová
  • mandľová
  • kešu
  • múky z iných orechov a semien
  • múka z klasických alebo zelených banánov
  • gaštanová
  • zo zeleného hrachu

Pri písaní článku boli použité tieto zdroje:

Beyondceliac: gluten free diet

Celiac.: gluten free living

Hopkinsmedicine: conditions and diseases

Redakcia portálu Lekár.sk
Ochorenia