Včasná diagnostika celiakie je kľúčová pre zvládanie príznakov ochorenia ako aj prevenciu jeho komplikácií. V rámci diagnostiky je dôležité stanoviť hraničné hodnoty špecifických protilátok v krvi, ako sú anti-tTG a EMA, a biopsiu čreva. Viac o týchto protilátkach sa dočítate v článku.
Pri diagnostike celiakie zisťujeme v krvi hodnoty špecifických protilátok proti tkanivovej transglutamináze, endomysiu a gliadínu.
Proces testovania zahŕňa odber vzorky krvi, jej analýzu v laboratóriu a interpretáciu výsledkov na určenie prítomnosti imunitnej odpovede na lepok. Tieto testy sú nevyhnutné na diagnostiku celiakie, najmä pred potvrdením biopsiou. Výsledky testov sa môžu meniť na základe veku, anamnézy alebo genetiky.
Gliadín je bielkovinová zložka lepku, ktorá sa nachádza v pšenici a iných obilninách, ako je jačmeň a raž. Ak máte celiakiu, váš imunitný systém považuje gliadín za hrozbu pre telo a spúšťa abnormálnu imunitnú odpoveď.
Ak ako celiatik zjete lepok, gliadínové peptidy prejdú cez črevnú výstelku, spracujú sa enzýmom tkanivová transglutamináza (tTG) a potom sú „prezentované‘‘ imunitnému systému.
Imunitné bunky sa aktivujú a tvoria špecifické protilátky, ktoré spôsobujú zápal a poškodenie tenkého čreva. Zápal zabraňuje vstrebávaniu živín a vedie k nepríjemným príznakom celiakie.
Protilátky proti imunoglobulínu A sú typom protilátok, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v imunitnej funkcii slizníc. Pomáhajú nás chrániť pred infekciami tým, že sa viažu na patogény a neutralizujú ich.
IgA protilátky sa nachádzajú hlavne v slizniciach, ktoré vystieľajú dýchací a tráviaci trakt. Sú tiež prítomné v telesných tekutinách – v slinách, slzách či v materskom mlieku. Okrem toho sa IgA môžu nachádzať v krvi, ale v menšom množstve v porovnaní s inými typmi imunoglobulínov, ako je IgG.
Pri celiakii sa IgA protilátky začnú tvoriť ako odpoveď na konzumáciu lepku:
IgA protilátky proti tkanivovej transglutamináze (tTG-IgA)
Tieto protilátky útočia na enzým tkanivová transglutamináza, ktorý modifikuje gliadín, zložku lepku. Prítomnosť anti- tTG-IgA je hlavným markerom celiakie. Ak sú hodnoty anti- tTG-IgA pozitívne, máme vysoké podozrenie na celiakiu. Negativita týchto protilátok ju vylučuje na 99,8 %.
IgA protilátky proti endomysiu (EMA-IgA)
Tieto protilátky sa zameriavajú na endomýzium. Ide o tkanivo, ktoré obklopuje hladké svalové vlákna v črevách a ktoré prispieva k celistvosti črevnej výstelky. EMA-IgA sú vysoko špecifické pre celiakiu a používajú sa na potvrdenie diagnózy po pozitívnych výsledkoch ttg-IgA protilátok.
IgA protilátky proti gliadínu (AGA-IgA)
Testy na anti-gliadín IgA sa na diagnostiku používali najmä v minulosti. V súčasnosti ich však kvôli nízkej citlivosti a špecifickosti nahradili anti-tTG a EMA.
Hraničné hodnoty celiakie pre IgA protilátky sa môžu medzi laboratóriami mierne líšiť, ale všeobecne platí:
Ak sa potvrdí pozitivita anti-tTG IgA, výsledok ukáže viac ako desaťnásobok normy, a súčasne sú pozitívne aj EMA-IgA z druhej vzorky séra, diagnóza celiakie sa stanoví aj bez nutnosti biopsie čreva.
Ak vám vyšli negatívne IgA výsledky, no pri konzumácii lepku pociťujete nepríjemné príznaky celiakie, môže ísť o selektívny deficit IgA protilátok.
Je to stav, keď naše telo produkuje veľmi málo alebo vôbec žiadne protilátky typu IgA. Ide o jednu z najčastejších imunodeficiencií (nedostatočný imunitný systém).
Keďže diagnostika celiakie sa často spolieha na prítomnosť protilátok IgA, ako sú protilátky proti tkanivovej transglutamináze (tTG-IgA) a protilátky proti endomýziu (EMA-IgA), ak máte selektívny deficit IgA, môžu vám vyjsť falošne negatívne výsledky týchto testov, pretože neprodukujete dostatok IgA, ktoré by mohli testy zdetegovať.
Pri selektívnom deficite IgA sa používajú na diagnostiku celiakie IgG testy.
Na kontrolu nedostatku IgA, pri podozrení na celiakiu, sa hodnotí celková hodnota IgA v sére. IgA normy:
Protilátky proti imunoglobulínu G (IgG) sú najbežnejším typom protilátok v krvi a iných telesných tekutinách. Hrajú rozhodujúcu úlohu v imunitnej odpovedi tela tým, že rozpoznajú a zničia cudzích útočníkov, ako sú baktérie a vírusy.
IgG protilátky sa nachádzajú v celom tele, vrátane krvi, lymfatickej tekutiny a mimo bunkovej tekutiny. Môžu tiež prechádzať placentou, čím poskytujú plodu počas tehotenstva pasívnu imunitu.
Pri celiakii sú IgG protilátky obzvlášť dôležité, ak máte selektívny deficit IgA. Keďže štandardné testy na celiakiu (ako je anti-tkanivová transglutamináza a anti-endomyziálne protilátky) typicky merajú protilátky IgA, pacienti s nízkymi alebo chýbajúcimi hladinami IgA protilátok vyžadujú alternatívne testy.
V týchto prípadoch sa používajú IgG protilátky proti tkanivovej transglutamináze (tTG-IgG) a deaminovaným gliadínovým peptidom (DGP-IgG).
Testy na báze IgG sú o niečo menej špecifické a citlivé v porovnaní s testami na báze IgA, ale sú nevyhnutné na presnú diagnózu u ľudí s deficitom IgA protilátok.
Protilátky proti tkanivovej transglutamináze tTG-IgG hodnoty:
Protilátky IgG proti gliadínu (AGA-IgG) sa používajú pri diagnostike celiakie, najmä v špecifických situáciách:
Nedostatok IgA
Ako sme spomínali vyššie, zvyčajné testy založené na IgA (tTG-IgA a EMA-IgA) môžu poskytnúť falošne negatívne výsledky u ľudí so selektívnym deficitom IgA. V takýchto prípadoch sú potrebné testy na báze IgG, vrátane AGA-IgG.
U malých detí
Protilátky proti gliadínu sú užitočné pri diagnostike celiakie u detí do 2 – 3 rokov, u ktorých zisťujeme protilátky proti deaminovanému gliadínu (DG). Protilátky tTG alebo EMA ešte nemusia byť úplne vyvinuté.
Ak ste celiatik a dodržiavate prísnu bezlepkovú diétu, hodnoty špecifických protilátok by u vás mali v priebehu času klesať. Významné zníženie hladín protilátok sa pozoruje zvyčajne už v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov.
Naznačuje nám to, že imunitná odpoveď na lepok sa znižuje a črevná sliznica sa postupne hojí. Súčasne by ste mali pocítiť aj úľavu od tráviacich ťažkostí. Do normálnych hodnôt by sa mali protilátky vrátiť v priebehu 6 až 12 mesiacov. Tieto výsledky naznačujú pozitívnu reakciu na bezlepkovú diétu.
Gény ľudského leukocytového antigénu (human leukocyte antigen- HLA) sú skupinou génov, ktoré kódujú proteíny zapojené do regulácie imunitného systému. Tieto proteíny pomáhajú telu rozlišovať medzi vlastnými bunkami a cudzími útočníkmi, ako sú vírusy a baktérie.
Systém HLA je rozhodujúci pre fungovanie imunitného systému a hrá kľúčovú úlohu v schopnosti tela rozpoznať patogény a reagovať na ne.
HLA-DQ2 a HLA-DQ8 sú špecifické varianty (alely) HLA génov, ktoré sú silne spojené s celiakiou.
Tento variant je prítomný asi u 90 – 95 % ľudí s celiakiou.
Tento variant sa nachádza u väčšiny zostávajúcich ľudí s celiakiou, ktorí nie sú nositeľmi HLA-DQ2.
Prítomnosť HLA-DQ2 alebo HLA-DQ8 je potrebná, ale nie dostatočná na rozvoj celiakie. Asi 30 – 40 % bežnej populácie má tieto gény, ale len u malého percenta týchto ľudí sa celiakia skutočne rozvinie. Avšak takmer všetci ľudia s celiakiou majú jeden alebo oba tieto génové varianty.
Ak máte negatívny test na HLA-DQ2 aj HLA-DQ8, je vysoko nepravdepodobné (pravdepodobnosť menšia ako 1 %), že sa u vás rozvinie celiakia. Negatívny výsledok teda môže účinne vylúčiť diagnózu.
Ak máte nie úplne jednoznačné príznaky alebo výsledky sérológie a biopsie, môže prítomnosť HLA-DQ2 alebo HLA-DQ8 podporiť diagnózu celiakie.
Pri písaní článku boli použité tieto zdroje:
uncmedicalcenter: immunoglobulin a iga/