27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Práca lekárov je poslaním

Aktuality

V tomto článku sa dozviete

Revolučný objav francúzskeho lekára Louisa Pasteura ovplyvnil dnešné spracovanie vybraných potravín. Napriek obrovskému pokroku v oblasti mikrobiológie a imunológie však ocenenie nikdy nezískal. Portál LEKAR.SK oceňuje prácu lekárov každý rok.

Pasterizované potraviny

O význame a spôsobe pasterizovaných potravín je dnes mnohonásobne viac informácií, ako tomu bolo približne pred polstoročím. Pasterizované potraviny sú často diskutovanou témou. Kto ale stál za prevratným objavom predĺženia trvanlivosti potravín, ako napríklad mlieka či piva?

Louis Pasteur, francúzsky lekár a vedec, zakladateľ mikrobiológie a imunológie, v polovici 19. storočia objavil princíp tepelnej sterilizácie, ktorá bráni nežiadúcemu kvaseniu potravín.

Význam pasterizácie

Účelom je likvidácia mikroorganizmov a tým jednak zvýšenie trvanlivosti potravín, a jednak zabránenie šírenia ochorení týmito potravinami. V súčasnosti by napríklad všetko mlieko, ktoré sa dostane do obchodov malo byť pasterizované. Celý proces pasterizácie je prísne kontrolovaný. Hlavne od epidémie kliešťovej encefalitídy, ktorá vznikla asi v polovici dvadsiateho storočia na strednom Slovensku a ktorá sa prenášala mliekom.

Pasterizácia pomenovaná podľa Louisa Pasteura

Pôvodne sa malo pasterizovať víno pre francúzske vojnové loďstvo. Metódu, ktorú v polovici 19. storočia vynašiel, spočívala na kontrolovaní množenia nežiaducich mikroorganizmov vo vínnom sirupe, ktorý sa pôvodne používal na výrobu vína.

Netrvalo dlho a za krátku dobu sa táto metóda ujala aj u ďalších komodít, ako napríklad u mlieka a piva. Spočíva v pomalom zvyšovaní teploty až po bod varu je používaná na spomalenie bakteriálneho množenia. Nie sú ňou vyhubené všetky organizmy, avšak patogény sú zlikvidované.

Ocenenie Pasteur nikdy nezískal

Napriek revolučnému pokroku v oblasti mikrobiológie a imunológie, ocenenie nikdy nezískal. Práve jemu tiež vďačíme za izolovanie troch druhov baktérií – stafylokok, streptokok, pneumokok. Oslabené mikroorganizmy využíval na očkovanie od roku 1881.

Práca lekárov je poslaním. Zaslúžia si ocenenie

Len vďaka chorobe poznáme cenu zdravia. Lekári sú našou oporou v ťažkých chvíľach a liečiť ľudí je ich celoživotným poslaním. Tak ako v prípade nedocenenia prevratného objavu lekára Pasteura, snahou portálu lekar.sk je oceniť lekárov za ich prácu a nenechať ich bez povšimnutia.

Miesto, ktoré spája pacientov a zdravotníkov už viac ako 5 rokov je práve portál LEKAR.SK. Od svojho počiatku sa na jeho stránke registrovalo viac ako 100 tisíc pacientov, ktorí zdieľajú a vyjadrujú svoj názor. Hodnotenia pacientov vychádzajú z priamej skúsenosti s lekármi a vypovedajú o skúsenostiach s ich osobitným prístupom.

Pacienti hodnotia, LEKAR.SK oceňuje

Firma mediworx software solutions, ktorá je prevádzkovateľom portálu LEKAR.SK, oceňuje každoročne práve tých lekárov, ktorí získali od pacientov najviac pozitívnych hodnotení na základe priamej skúsenosti s ich liečbou a prístupom ich lekára alebo za ich prínos k rozvoju portálu.

Cena TOP LEKÁR 2017

V poradí už po tretíkrát získajú aj v tomto roku ocenenia traja lekári. Cena je určená na základe hodnotení od samotných pacientov, ktorí hodnotením vyjadrili obrovskú vďaku za ich prínos, odbornosť, ľudský prístup a liečbu.

Ďakujeme za váš názor. Je pre nás dôležitý. Zdieľajte ho aj vy.

Redakcia portálu Lekar.sk
Aktuality