26.02.2025 • 6 minút na prečítanie

Vitamíny a minerály – aké, kedy a ako užívať?

VýživaZdravý život

V tomto článku sa dozviete

Vitamíny a minerály sú látky, ktoré organizmus potrebuje popri základných zložkách potravy (bielkoviny, tuky, cukry) na zabezpečenie správneho rastu, metabolizmu a udržania zdravia. Telo tieto látky získava priamo z potravy, ale v niektorých prípadoch je nutné prijímať ich vo forme doplnkov výživy.

Čo sú to vitamíny a ako ich delíme

Vitamíny sú organické zlúčeniny exogénneho pôvodu. To znamená, že organizmus ich nedokáže sám syntetizovať a musí ich prijímať z potravy. Aj keď preň nie sú potrebné ako stavebné jednotky ani ako zdroj energie, ich význam je obrovský. Pôsobia už v malých koncentráciách ako látky, ktoré urýchľujú priebeh chemických reakcií v tele pri prevencii chorôb, ako aj v rámci mnohých iných procesov.

Vitamíny delíme na:

  • rozpustné v tukoch – lipofilné: A, D, E, F, K, ktoré sa často nachádzajú v rastlinných orgánoch, ako sú semená bohaté na tuky, ale tiež v živočíšnych produktoch, napríklad vnútornostiach a tukovom tkanive 
  • rozpustné vo vode – hydrofilné: vitamíny skupiny B a vitamín C

Vitamíny rozpustné vo vode

Vitamíny tejto skupiny sú bežne rozpustné vo vode a ak by ste ich prijali nadbytok, vymočíte ich. Na rozdiel od vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré sa ukladajú v tukových tkanivách a pečeni, sa hydrofilné rýchlo vstrebávajú do krvného obehu a neukladajú v tele na dlhšie obdobie.

Vitamín B1 (tiamín)

Pomáha telu využívať glukózu, ktorá predstavuje hlavný zdroj energie pre vaše bunky. Bez dostatočného množstva vitamínu B1 môžete byť viac unavení, a to kvôli zníženej efektivite spracovania glukózy v organizme. Tiamín podporuje tiež nervový systém a vašu celkovú duševnú pohodu

  • Zdroj: celozrnné obilniny, strukoviny, bravčové mäso, semená, orechy
  • Odporúčaná denná dávka: 1,1 – 1,3 mg (dospelí)

Vitamín B2 (riboflavín)

Zúčastňuje sa na metabolizme bielkovín a tukov a je dôležitý pre zdravie pokožky, očí a slizníc. Pomáha pri prevencii a liečbe problémov, ako sú zápaly očí či suchá koža. 

Kde sa vitamín B2 nachádza?

  • Zdroj: mliečne výrobky, mandle, zelená listová zelenina, vajcia
  • Odporúčaná denná dávka: 1,3 – 1,5 mg
Zdroj: Freepik.com

Vitamín B3 (niacín)

Ako väčšina vitamínov skupiny B, niacín takisto napomáha pri metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín a zlepšuje funkciu nervového systému. Zohráva významnú úlohu aj pri prevencii psychických ťažkostí, ako sú zmätenosť a depresie.

  • Zdroj: vitamín B3 sa nachádza v potravinách ako mäso, ryby, celozrnné obilniny, strukoviny
  • Odporúčaná denná dávka: 14 – 16 mg

Vitamín B5 (kyselina pantoténová)

Vitamín B5 je súčasťou energetického metabolizmu v procese získavania energie pre bunky. Je kľúčový pre tvorbu koenzýmu A, ktorý sa využíva pri mnohých biochemických reakciách v tele. Je osožný aj pri liečbe akné a hojení rán.

  • Zdroj: kuracie mäso, ryby (losos, tuniak), avokádo, vajcia, celozrnné obilniny
  • Odporúčaná denná dávka: 5 mg

Vitamín B6 (pyridoxín)

Reguluje metabolizmus bielkovín a aminokyselín. Asistuje pri ich štiepení a pretavovaní do formy, ktorá je pre organizmus využiteľná. 

Na čo sa pyridoxín používa? Zúčastňuje sa na tvorbe neurotransmiterov, čím sa spolupodieľa na správnej funkcii nervového systému. 

  • Zdroj: mäso, ryby, zemiaky, banány, orechy
  • Odporúčaná denná dávka: 1,3 – 2 mg

Vitamín B7 (biotín)

Biotín je známy tým, že podporuje zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Pomáha pri tvorbe keratínu, ktorý je ako základná bielkovina obsiahnutý v pokožke, vlasoch a nechtoch. Jeho nedostatok vedie k vypadávaniu vlasov, krehkým nechtom a kožným problémom. 

  • Zdroj: vajíčka, mandle, karfiol, avokádo
  • Odporúčaná denná dávka: 30 µg

Vitamín B9 (kyselina listová)

Je dôležitý pre tvorbu DNA, podporuje totiž rast buniek, najmä počas tehotenstva. Suplementácia kyseliny listovej je podstatná hlavne pred otehotnením, pretože má kľúčovú úlohu pri vývoji plodu, predovšetkým v prvých týždňoch gravidity, kedy sa vytvárajú základné štruktúry nervového systému dieťatka. 

  • Zdroj: zelená listová zelenina, citrusy, strukoviny (fazuľa, šošovica), celozrnné obilniny
  • Odporúčaná denná dávka: 400 µg

Vitamín B12 (kobalamín)

Podieľa sa na tvorbe červených krviniek a správnej funkcii nervového systému, keďže udržuje myelín (obal nervových vlákien), a tým zabezpečuje normálne vedenie vzruchov. Vitamín B12 rovnako pomáha regulovať hladinu homocysteínu v krvi. 

Vysoké hladiny homocysteínu sú spojené s vyšším rizikom srdcových ochorení, mŕtvice a iných kardiovaskulárnych problémov. 

  • Zdroj: mäso, ryby, mliečne výrobky, vajcia
  • Odporúčaná denná dávka: 2,4 µg
Zdroj: Freepik.com

Vitamín C (kyselina askorbová)

Posilňuje imunitný systém, podporuje tvorbu kolagénu a zdravie pokožky, slizníc a ďasien, pričom zlepšuje i vstrebávanie železa. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje krvácaním ďasien a zvýšenou chorobnosťou. 

  • Zdroj: citrusové plody, paprika, kapusta, brokolica, jahody
  • Odporúčaná denná dávka: 95 – 110 mg
  • Maximálny príjem: 2 000 mg/deň

Vitamíny rozpustné v tuku

Tento druh sa nazýva aj ako lipozomálne vitamíny. Ak ich chcete doplniť vo forme tabletiek, je dôležité dbať na to, aby ste ich prijali až po jedle. Inak ako v tuku sa nerozpustia, takže ak si ich vezmete nalačno, telo ich nevyužije. 

Vitamín A (retinol, betakarotén)

Podporuje zdravie očí a obnovu kožných buniek a pomáha pri liečbe rôznych kožných problémov. Vitamín A je antioxidant a zabezpečuje tak ochranu buniek pred radikálmi, ktoré sa vo vašom tele prirodzene vytvárajú. 

  • Zdroj: mrkva, sladké zemiaky, špenát, kapusta, pečeň, vajcia
  • Odporúčaná denná dávka: 700 – 900 µg (dospelí)

Vitamín D (kalciferol)

Podporuje vstrebávanie vápnika a fosforu, je dôležitý pre zdravie kostí a imunitu. Dopĺňanie vitamínu D je obzvlášť podstatné v zimných mesiacoch. V lete sa tvorí priamo v tele zo slnečných lúčov, vďaka čomu ho máme dostatok. 

Nedostatok vitamínu D môže spôsobiť zvýšenú lámavosť a zmäkčovanie kostí. 

  • Zdroj: slnečné svetlo, tučné ryby (makrela, losos), vaječné žĺtky, obohatené mliečne výrobky
  • Odporúčaná denná dávka: 15 – 20 µg
  • Maximálny príjem: 100 µg/deň

Vitamín E (tokoferol)

Antioxidant, ktorý bunky chráni pred poškodením a podporuje zdravie pokožky. Vitamín E pomáha spomaľovať starnutie buniek.

  • Zdroj: orechy, semená, rastlinné oleje, zelená listová zelenina
  • Odporúčaná denná dávka: 14 – 16 mg
Potraviny s vysokým obsahom vitamínu E
Zdroj: Freepik.com

Vitamín K1 (fylochinón) a K2 (menachinón)

Vitamín K1 je nevyhnutný pre tvorbu koagulačných faktorov (proteínov potrebných na zrážanie krvi). Nedostatok vitamínu K spôsobuje, že sa krv nedokáže efektívne zrážať, čo vedie k problémom so zastavením krvácania. 

Vitamín K je teda zásadný pre správne hojenie rán a prevenciu nadmerného krvácania. Vitamín K2 je najdostupnejší vo fermentovaných potravinách a je spájaný so zdravím a pevnosťou zubov. 

  • Zdroj: listová zelenina, brokolica, kapusta, mliečne výrobky, fermentované potraviny
  • Odporúčaná denná dávka: 90 – 120 µg

Minerálne látky minerály

Minerálne látky sú nevyhnutné pre zdravie vášho tela, predstavujú približne 4 % jeho celkovej hmotnosti. Sú súčasťou hormónov a enzýmov, zúčastňujú sa na výstavbe tkanív, kostí a zubov, vo forme rozpustených solí regulujú zloženie telesných tekutín a udržiavajú stálosť vnútorného prostredia.

Minerálne látky sa delia podľa množstva, v akom sú prijímané, na:

  • makroelementy – denne prijímané v dávke presahujúcej 100 mg: vápnik (Ca), horčík (Mg), sodík (Na), draslík (K), síra (S), fosfor (P) a chlór (Cl)
  • mikroelementy – denná potreba je nižšia ako 100 mg: železo (Fe), meď (Cu), zinok (Zn), mangán (Mn), jód (I), molybdén (Mo), chróm (Cr) a kobalt (Co) 
  • stopové prvky – prijímané v mikrogramoch: kremík (Si), vanád (V), nikel (Ni), kadmium (Cd), cín (Sn), arzén (As), hliník (Al) a bór (B)

Prehľad najdôležitejších minerálov, ktoré by ste mali poznať:

Vápnik

Spoločne s fosforom patrí k základným minerálom dôležitým pre zdravie kostí a zubov, podieľa sa na zrážaní krvi a správnej funkcii svalov. V organizme je regulovaný hormónmi, pričom jeho nedostatok vedie k vážnemu ochoreniu – tetánii. 

Zmeny v koncentrácii vápnika v krvi zapríčiňujú poruchy srdcového rytmu.

  • Zdroj: mliečne výrobky, tofu, brokolica, ryby, mandle
  • Odporúčaná denná dávka: 1 000 mg (dospelí)

Zvyčajne nie je potrebné dopĺňať ho nadmerne, pokiaľ máte vyváženú stravu a zároveň sa u vás neprejavujú zdravotné problémy, ako je rednutie kostí alebo už diagnostikovaná tetánia. 

Železo

Je dôležité pre tvorbu hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík v krvi. Nedostatok železa vyúsťuje do chudokrvnosti anémie. Na to, aby sa železo správne vstrebávalo, je potrebný vitamín C. 

  • Zdroj: červené mäso, strukoviny, špenát, cereálie
  • Odporúčaná denná dávka: 8 – 18 mg (závisí od pohlavia a veku)
  • Maximálny príjem: 45 mg/deň 

Draslík

Draslík patrí k najdôležitejším minerálom v ľudskom tele. Spoločne so sodíkom v ňom reguluje objem tekutín, ako aj krvný tlak, pričom podporuje i správnu funkciu svalov a nervov. Jeho dysbalancia máva na svedomí arytmiu. 

  • Zdroj: banány, zemiaky, paradajky, strukoviny, mliečne výrobky
  • Odporúčaná denná dávka: 3 500 – 4 700 mg

Sodík

Sodík je hlavným minerálom prítomným v krvi. Reguluje objem telesných tekutín, prenos nervových signálov a správne pH krvi. Keď je hladina sodíka vysoká, telo zadržiava viac vody, čo môže viesť k zvýšenému objemu krvi, a tým aj k vysokému krvnému tlaku.

  • Zdroj: kuchynská soľ, sýtené nápoje a bežné osolené pokrmy

Odporúčaná denná dávka:do 2,3 g denne, čo zodpovedá približne 1 čajovej lyžičke soli, u ľudí s hypertenziou (vysoký krvný tlak) maximálne 1,5 g

Zdroj: Freepik.com

Horčík

Podporuje nervový systém a svalovú funkciu a pomáha regulovať krvný tlak. Horčík je výborným pomocníkom pri prevencii svalových kŕčov. 

  • Zdroj: orechy, semená, celozrnné obilniny, zelená listová zelenina
  • Odporúčaná denná dávka: 310 – 420 mg

Fosfor

Fosfor patrí k základným stavebným zložkám kostí a zubov a zabezpečuje tvorbu energie v bunkách, kde sa podieľa na energetickom metabolizme.

  • Zdroj: mäsové výrobky, ryby, orechy, semená, mliečne výrobky
  • Odporúčaná denná dávka: 700 mg

Zinok

Podporuje funkciu imunitného systému, hojenie rán, tvorbu bielkovín a DNA.

  • Zdroj: mäsové výrobky, morské plody, strukoviny, orechy, semená
  • Odporúčaná denná dávka: 8 – 11 mg

Selén

Antioxidant, chráni bunky pred poškodením, podporuje imunitný systém.

  • Zdroj: orechy, ryby, vajcia, celozrnné obilniny
  • Odporúčaná denná dávka: 55 µg
Autorom textu je: Redakcia portálu Lekár.sk
VýživaZdravý život
zaujímavosti z medicínyzdravá strava

Obsah na Lekar.sk vychádza z aktuálnych vedeckých poznatkov a konzultácií s odborníkmi. Použili sme nasledovné zdroje