Nedávna štúdia talianskych vedcov tvrdí, že 2-3 šálky kávy denne môžu pomôcť ochrániť mozog pred odumieraním buniek.
Po prečítaní tohto článku sa dozviete:
Bez kávy si niektorí z nás nedokážu predstaviť ani deň. Pôsobí proti únave, je súčasťou denných rituálov či stretnutí s priateľmi, a dokonca znižuje krvný tlak.
Podľa novej štúdie talianskych vedcov z Veronskej univerzity má káva pravdepodobne aj ďalšiu zaujímavú „superschopnosť“. Pôsobí ako ochrana pred vznikom neurodegeneratívnych ochorení, akým je napríklad Alzheimerová choroba.
Pitie kávy sa dlhé roky spájalo so zdravotnými rizikami. Nedávne štúdie však dokazujú presný opak. Tvrdia, že striedma konzumácia kávy má priaznivý vplyv na ľudské zdravie.
Aktuálne prišli vedci s nápadom skúmať hlavné zložky kávy a ich účinok na telo. Vo svojej štúdii zistili, že v káve sa skutočne nachádzajú priaznivé látky pre telo. Dokážu totiž zabrániť zhlukovaniu špeciálneho proteínu, ktorého následkom dochádza k rozvoju Alzheimerovej choroby.
Štúdia doposiaľ prebehla len v tzv. Petriho miskách, teda v laboratórnych podmienkach mimo ľudského tela. Vedci však očakávajú, že pár šálok kávy bude mať rovnaké pozitívne účinky aj na živý model.
Základom celého výskumu bola šálka espresa z bežne dostupných kávových zŕn. Vedci z neho oddelili pár zlúčenín (kofeín, trigonelín, flavonoidy) a skúmali ich účinky na proteíny, ktoré sa vyskytujú mozgu. V ďalšom kroku skúmali účinok výťažku z celej kávy, nielen jednotlivých zložiek.
Výsledky ukázali, že najúčinnejší bol plný kávový extrakt. Mal pozoruhodné výsledky – dokázal narušiť zhlukovanie bielkovín, tzv. Tau proteínov, ktoré stoja za vznikom Alzheimerovej choroby.
Keď vedci videli, aký má káva účinok na vlákna Tau proteínu, rozhodli sa preskúmať jej vplyv na tento proteín v bunkách obličiek. Výsledkom pokusu bolo zistenie, že v prítomnosti kávy Tau proteín poškodzoval tieto bunky menej.
Podľa autorov štúdie je pre ochranu pred Alzheimerovou chorobou potrebné vypiť 2 alebo 3 espresá denne.
Vzhľadom na to, že koncentrácia Tau proteínu je v skutočnosti v mozgu až 25-násobne nižšia, než bola koncentrácia Tau proteínu použitá pri výskume, vedci predpokladajú, že pitie kávy má skutočný potenciál chrániť pred vznikom Alzheimerovej choroby.
Na potvrdenie ochrannej sily kávy je potrebné uskutočniť omnoho rozsiahlejší výskum a riadne klinické testy. Napriek tomu autori štúdie tvrdia, že na základe výsledkov štúdie predpokladajú opísaný ochranný vplyv kávy na ľudský mozog.
Aj napriek pozitívnym správam z novej štúdie nezabúdajte na zdravú mieru konzumácie kávy. Jej nadmerný príjem počas krátkej doby totiž môže vyvolať:
Alzheimerova choroba je najčastejším typom demencie (predstavuje 60 až 80 % prípadov). V súvislosti s narastajúcim vekom v populácii sa v budúcich rokoch očakáva aj veľmi vysoký počet pacientov s týmto ochorením.
Ide o progresívne ochorenie, teda také, ktoré sa spolu s narastajúcim vekom zhoršuje. Spôsobuje zmenšovanie objemu mozgu a odumieranie mozgových buniek. Začína sa miernou stratou pamäti a končí stratou schopnosti viesť rozhovor a reagovať na okolie.
Príčinou vzniku Alzheimerovej choroby je hromadenie proteínu vo vnútri nervových buniek. Tento proteín sa nazýva Tau proteín a pre bunky je toxický, nakoľko zabraňuje prenosu živín z jednej časti bunky do druhej.
Bez živín tak bunky odumierajú. Okrem Tau proteínu sa hromadí aj iný typ bielkoviny, konkrétne beta-amyloidové plaky. Tie zase bránia vzájomnej komunikácii medzi neurónmi.
Z údajov najnovšej zdravotníckej ročenky vyplýva, že ročne na Slovensku pribudne približne 2 200 nových prípadov Alzheimerovej choroby. Tento počet stúpa. Ochorenie postihuje takmer dvakrát častejšie ženy než mužov.
Nedávna štúdia potvrdila priaznivé účinky kávy na vysoký krvný tlak.
Ďalšie pozitívne účinky kávy sa spájajú so znížením výskytu diabetu (cukrovky) a ochorení pečene. Okrem toho pôsobí ako ochrana aj pred vznikom Parkinsonovej choroby a neurologických porúch.
Pomôcť vám môže aj s rýchlym zvýšením energie, najmä v kombinácii so spánkom. O tom, ako to docieliť, sa dočítate v našom článku.
Pri písaní článku boli použité nasledovné zdroje:
National Library of Medicine: Moderate coffee or tea consumption