30.10.2023 • 5 minút na prečítanie

Predčasne narodené deti – tieto komplikácie môžu dostať do vienka

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Každý rok sa na svete predčasne narodí zhruba 15 miliónov detí. Mnohé z nich prežijú bez akýchkoľvek dlhodobých následkov.

V nasledujúcom článku sa dozviete:

  • ako dlho má trvať fyziologické tehotenstvo
  • ako sa definuje predčasne narodené dieťa
  • stupne nedonosenosti dieťaťa podľa týždňa narodenia
  • čo môže viesť k predčasnému pôrodu
  • aké skoré komplikácie môžu ohroziť predčasne narodené deti
  • aké dlhodobé následky môžu počas života trápiť predčasne narodené deti

V minulosti bol predčasný pôrod hlavnou príčinou úmrtí dojčiat. V súčasnosti sa so zlepšením kvality starostlivosti o novorodencov miera prežitia predčasne narodených detí zvýšila.

Rok čo rok prichádza na svet približne 15 miliónov detí predčasne, pričom mnohé z nich žijú bez trvalých následkov.

Podľa údajov amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je však predčasný pôrod stále najčastejšou príčinou úmrtí dojčiat na celom svete. Je tiež hlavnou príčinou dlhodobých porúch nervového systému u detí.

Ako dlho by malo trvať zdravé tehotenstvo?

Fyziologické tehotenstvo by malo trvať približne 40 týždňov, pričom termín pôrodu sa počíta od prvého dňa poslednej menštruácie. Deti sa považujú za donosené, ak sa narodia od 37. do 42. týždňa tehotenstva.

Štyridsaťtýždňové obdobie je rozdelené do troch trimestrov, z ktorých každý je charakterizovaný odlišnými štádiami vývoja plodu a materskými zmenami.

Predčasne narodené dieťa

Keď sa dieťa narodí pred ukončením 37. týždňa tehotenstva, považuje sa to za predčasný pôrod.

Posledné týždne tehotenstva sú rozhodujúce pre zdravý prírastok hmotnosti bábätka a pre úplný vývoj rôznych životne dôležitých orgánov vrátane mozgu a pľúc. To je dôvod, prečo predčasne narodené detičky môžu mať viac zdravotných problémov a môžu si vyžadovať dlhší pobyt v nemocnici. 

Stupne donosenosti predčasne narodených detí

Predčasný pôrod možno ďalej kategorizovať na základe gestačného veku do niekoľkých podkategórií. Tieto klasifikácie sa často používajú na opis zrelosti predčasne narodených detí a lekárom pomáhajú posúdiť potreby detí a určiť nasledovnú starostlivosť.

Medzi podkategórie predčasného pôrodu podľa gestačného veku patrí:

  • Neskorý predčasný pôrod – Ide o deti narodené medzi 34. a 36. týždňom tehotenstva. Aj keď sú vyvinutejšie ako veľmi predčasne narodené deti, stále sú vystavené riziku rôznych zdravotných problémov vrátane ťažkostí s dýchaním, problémov s kŕmením a žltačky. Môžu vyžadovať určitý čas na novorodeneckom oddelení, na monitorovanie a podporu, ale zvyčajne majú lepšiu prognózu v porovnaní s tými, ktoré sa narodili skôr.
  • Stredne predčasný pôrod – Patria sem deti narodené medzi 32. a 34. týždňom tehotenstva. Môžu mať syndróm dychovej tiesne, ťažkosti s kŕmením, problémy s reguláciou teploty a iné zdravotné komplikácie. Stredne predčasne narodené deti často vyžadujú špecializovanú starostlivosť a monitorovanie na novorodeneckom oddelení.
  • Veľmi predčasný pôrod – Ide o deti narodené medzi 28. a 32. týždňom tehotenstva. Tieto detičky čelia vážnym zdravotným problémom v dôsledku ich skorého príchodu. Bežné komplikácie zahŕňajú syndróm dychovej tiesne, nedostatočne vyvinuté orgány, infekcie a potenciálne dlhodobé zdravotné a vývojové problémy. Veľmi predčasne narodené deti vyžadujú intenzívnu starostlivosť na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) o novorodencov a ich prognóza sa líši v závislosti od ich celkového zdravotného stavu.
  • Extrémne predčasný pôrod – Najzraniteľnejšie predčasne narodené deti sú tie, ktoré sa narodili pred 28. týždňom tehotenstva. Tieto deti sú vystavené mimoriadne vysokému riziku závažných zdravotných komplikácií vrátane syndrómu ťažkej respiračnej tiesne, krvácania do mozgu, infekcií a dlhodobých vývojových problémov. Ich prežitie môže byť otázne a vyžaduje si intenzívne lekárske zákroky a nepretržitú starostlivosť na špecializovaných JIS.

Aj predčasne narodené deti môžu získať finančnú podporu z grantového programu zdravotnej poisťovne Dôvera Bojovníci za zdravie. 

Predčasné narodené deti v 7 mesiaci
Kristina Bessolova/shutterstock.com

Prečo dochádza k predčasnému pôrodu?

Predčasný pôrod môže nastať z rôznych dôvodov, pričom často ide o komplexnú súhru rôznych faktorov. Medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko predčasného pôrodu, patrí:

  • Viacpočetné tehotenstvo – Ženy, ktoré čakajú dvojičky alebo trojičky, sú vystavené vyššiemu riziku predčasného pôrodu, pretože maternica sa môže príliš natiahnuť, čo vedie ku kontrakciám a skorému pôrodu.
  • Infekcie – Je známe, že infekcie počas tehotenstva, ako sú infekcie močových ciest, sexuálne prenosné infekcie (chlamýdie a kvapavka), bakteriálna vaginóza a streptokoky skupiny B, zvyšujú riziko predčasného pôrodu.  
  • Zdravotný stav matky – Určité zdravotné stavy vrátane vysokého krvného tlaku, cukrovky a preeklampsie, môžu zvýšiť riziko predčasného pôrodu.
  • Komplikácie s placentou a krčkom – Problémy s placentou, ako je abrupcia placenty (predčasné oddelenie placenty od maternice) alebo placenta previa (nízko položená placenta), prípadnes krčkom maternice, ako je príliš krátky krčok, môžu viesť k predčasnému pôrodu.
  • Faktory životného štýlu – Fajčenie, užívanie drog a zlá prenatálna starostlivosť môžu prispieť k predčasnému pôrodu.
  • Vek – Veľmi mladé alebo staršie matky (nad 35 rokov) sú vystavené vyššiemu riziku predčasného pôrodu.
  • Problémy s plodom – Určité stavy plodu, ako sú vrodené anomálie, obmedzenie vnútromaternicového rastu alebo genetické poruchy, môžu viesť k predčasnému pôrodu alebo predčasnému pôrodu.
  • Asistovaná reprodukcia – Liečba neplodnosti, ako je oplodnenie in vitro (IVF), môže zvýšiť pravdepodobnosť viacpočetných tehotenstiev a riziko predčasného pôrodu.
  • Chronický stres
  • Predchádzajúci predčasný pôrod

 

Predčasne narodené deti vývoj
Chompoo Suriyo/shutterstock.com

Skoré komplikácie u predčasne narodených detí

Predčasne narodené deti narodené pred ukončením 37. týždňa tehotenstva často čelia rôznym skorým zdravotným komplikáciám v dôsledku nedostatočne vyvinutých orgánov a systémov. Medzi bežné, skoré zdravotné komplikácie u predčasne narodených detí patrí:

  • Syndróm dychovej tiesne – Predčasne narodené deti nemajú dostatok surfaktantu, povrchovo aktívnej látky, ktorá je životne dôležitá, pretože znižuje povrchové napätie vo vzduchových vakoch (alveolách), čo umožňuje ľahšie roztvorenie pľúc a účinnú výmenu kyslíka. To môže viesť k rýchlemu, plytkému dýchaniu a dieťa môže vyžadovať mechanickú ventiláciu.
  • Apnoe predčasne narodených detí – Apnoe je bežný stav u predčasne narodených detí, pri ktorom dochádza k dočasnému prerušeniu dýchania, ktoré trvá dlhšie ako 20 sekúnd. Tieto prestávky v dýchaní sú často spojené s bradykardiou (spomalenie srdcovej frekvencie) a poklesom kyslíka v krvi. Často si vyžaduje použitie monitora dychu a niekedy aj kofeínovú terapiu na stimuláciu dýchania.
  • Žltačka – Žltačka u predčasne narodených detí môže byť závažnejšia a viesť až k poškodeniu mozgu. Väčšina prípadov novorodeneckej žltačky sa vyrieši sama, ale ťažká žltačka môže vyžadovať fototerapiu, čo je vystavenie bábätka špeciálnemu modrému svetlu, ktoré pomáha odbúravať bilirubín, látku zodpovednú za žltačku.
  • Nekrotizujúca enterokolitída – Život ohrozujúce ochorenie, postihujúce predčasne narodené deti, s úmrtnosťou až 50 percent. Ide o zápal čreva vedúci k bakteriálnej invázii, spôsobujúcej poškodenie buniek a odumretie čreva. Môže viesť k intolerancii kŕmenia, opuchu brucha a k sepse. Liečba často zahŕňa zastavenie enterálnej výživy, podávanie antibiotík a v závažných prípadoch chirurgický zákrok na odstránenie poškodeného tkaniva.
  • Krvácanie do mozgu – Krvácanie do komôr mozgu sa môže u predčasne narodených detí vyskytnúť preto, že cievy v mozgu dieťaťa sú krehké a nie úplne vyvinuté, čo ich robí náchylnými na pretrhnutie pod stresom z pôrodu a inými faktormi. Ťažký stupeň krvácania môže viesť k poškodeniu mozgu a komplikáciám vrátane detskej mozgovej obrny, kognitívnych a motorických porúch, problémov so správaním, zmyslových porúch, oneskorenia reči a jazyka.
  • Sepsa – Sepsa u predčasne narodených detí je kritický zdravotný stav charakterizovaný systémovou infekciou, ktorá sa môže rýchlo stať život ohrozujúcou. Prejavuje sa príznakmi, ako zrýchlené dýchanie, horúčka alebo nízka telesná teplota a nestabilná srdcová frekvencia. U predčasniatok býva v dôsledku nedostatočne vyvinutého imunitného systému.

Predčasne narodené deti – následky

Predčasný pôrod môže ovplyvniť dieťatko nielen bezprostredne po pôrode, ale aj neskôr v období dospievania. Komplikácie, ktoré sa môžu neskôr v živote vyskytovať u predčasne narodených detí:

  • Problémy s dýchaním – Predčasne narodené deti môžu byť vystavené vyššiemu riziku respiračných ochorení, ako je astma, chronická obštrukčná choroba pľúc alebo pretrvávajúca bronchopulmonálna dysplázia, kvôli ktorej majú deti ťažkosti s dýchaním a potrebujú terapiu a podporu kyslíkom.
  • Neurologické a vývojové poruchy – Predčasne narodené deti môžu mať problémy spojené s neurovývojom vrátane porúch učenia (dyslexia a dyskalkúlia), porúch pozornosti (ADHD) a problémov s organizačnými schopnosťami. Komplikácie so správaním a emóciami vrátane úzkosti a depresie môžu pretrvávať až do dospelosti, čo si vyžaduje neustálu podporu duševného zdravia. 
  • Detská mozgová obrna – Predčasne narodené deti sú na tento stav náchylnejšie, pretože ich mozog je pri narodení stále v kritickej fáze vývoja. Mozgová obrna môže mať za následok celý rad fyzických a kognitívnych problémov vrátane stuhnutosti svalov, mimovoľných pohybov a ťažkostí s motorickými zručnosťami.
Starostlivosť o predčasne narodené dieťa
Olesia Bilkei/shutterstock.com
  • Poruchy zraku – Retinopatia nedonosených spôsobuje abnormálny rast krvných ciev v oku, ktoré môžu presakovať alebo krvácať. To spôsobuje zjazvenie sietnice, vrstvy nervového tkaniva v oku, ktorá vysiela správy o svetle do mozgu. V závislosti od závažnosti si môže vyžadovať korekčné okuliare alebo v závažných prípadoch chirurgický zákrok.
  • Poruchy sluchu – Senzorická strata sluchu je typ poruchy sluchu, ktorá je výsledkom poškodenia alebo abnormalít vnútorného ucha alebo sluchového nervu. Tento typ straty sluchu je zvyčajne trvalý a môže ovplyvniť schopnosť dieťaťa jasne vnímať zvuky a reč. Včasná diagnostika a intervencia, často zahŕňa použitie načúvacích pomôcok alebo kochleárnych implantátov.
  • Kardiovaskulárne komplikácie – Tieto komplikácie môžu zahŕňať vysoký krvný tlak, čo si môže vyžadovať neustále sledovanie a liečbu. Okrem toho môžu byť predčasne narodené detivystavené vyššiemu riziku vzniku srdcových ochorení v dospelosti vrátane stavov, ako je ochorenie koronárnych artérií a srdcové zlyhanie.
  • Metabolické a endokrinné poruchy – Niektoré z bežných problémov zahŕňajú obezitu , ktorá môže byť výsledkom nevyváženého metabolizmu a môže prispieť k ďalším zdravotným problémom, ako je cukrovka. Poruchy štítnej žľazy sú ďalšou komplikáciou, pričom stavy ako hypotyreóza alebo hypertyreóza potenciálne ovplyvňujú hladinu energie a celkové zdravie dieťaťa.
  • Gastrointestinálne problémy – Predčasný pôrod môže narušiť normálny vývoj tráviaceho traktu, čo môže viesť k problémom, ako je gastroezofageálna refluxná choroba , čo je stav, keď obsah žalúdka prúdi späť do pažeráka. U predčasne narodených detí sa tiež môžu častejšie vyskytnúť zápalové ochorenia čriev ako je crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.
  • Komplikácie s obličkami – Obličková nedostatočnosť, ktorá sa prejavuje zníženou funkciou obličiek, je potenciálnym dlhodobým problémom u predčasniatok. Treba ju čím skôr diagnostikovať a liečiť, pretože keď funkcia obličiek klesne do kritického bodu, keď obličky už nedokážu účinne filtrovať odpad a prebytočné tekutiny z krvi, môže ochorenie prerásť do zlyhania obličiek.

 

Pri písaní článku boli použité tieto zdroje:

Better health: Premature babies

Healthline: Pregnancy

Cleverland Clinic: Premature birth

Premature birth complications

 

Redakcia portálu Lekar.sk
Ochorenia
bolesť panvykomplikácie v tehotenstvematernicapredčasný pôrodtehotenstvo