27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Význam omega-3 mastných kyselín

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Potrebujeme ich pre správnu tvorbu bunkových membrán, nezaobídu sa bez nich mnohé metabolické procesy. Naše telo si ich nevie vyrobiť, preto ich musíme prijímať v strave. Hlavným zdrojom sú morské ryby, vlašské orechy, ľanové a chia semienka. Veľmi dôležitý pre zachovanie zdravia ciev a srdca je správny pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

Prečo sú dôležité?

Omega-3 mastné kyseliny sú potrebné pre správnu tvorbu bunkových membrán. Zároveň sa bez nich nezaobídu mnohé metabolické procesy v tele.

Sú dôležité pre:

DHA (kyselina dokozahexaénová) je potrebná pre rast mozgovej hmoty, najmä v posledných mesiacoch vývoja plodu. Tvorí základnú stavebnú zložku mozgu, srdca a sietnice. Chráni bunky pred starnutím a degeneráciou a pomáha znižovať hladinu triacylglycerolov a cholesterolu v krvi. Je dôležitá pre zachovanie zdravých ciev.

EPA (kyselina eikozapentaénová) pozitívne ovplyvňuje schopnosť učiť sa, sústrediť sa a zlepšuje pamäť, pretože zabezpečuje komunikáciu nervových buniek v mozgu. Je dôležitá pre zachovanie správnej emocionálnej rovnováhy a zlepšuje koncentráciu.

Ako sa prejavuje ich nedostatok?

Na znížený príjem EPA a DHA v strave nás upozorní:

  • zvýšená únava
  • zhoršená pamäť a schopnosť učiť sa
  • srdcovo-cievne ťažkosti
  • suchá pokožka
  • lámanie nechtov a vlasov
  • zápcha
  • zmeny nálad, depresia.

Aké sú zdroje omega-3 mastných kyselín?

Zo živočíšnych zdrojov sú to:

  • morské ryby: losos, tuniak, sardinky, makrely,
  • sladkovodné ryby: pstruh.

Medzi rastlinné zdroje patria najmä:

Koľko ich potrebujeme prijímať?

Celková denná dávka omega-3 by mala byť minimálne 1 g. Ich zvýšený príjem (2 – 4g denne) napomáha znižovať hladinu triacylglycerolov v krvi. Okrem dostatočného príjmu nenasýtených mastných kyselín je dôležitý aj správny pomer prijatých omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Ten by sa mal pohybovať v rozmedzí 1:1 až 1:3.

V našej populácii je však príjem omega-6 mnohonásobne vyšší (až 1:10 a viac), pretože sa nachádzajú najmä v mäse, vajciach a v rastlinných olejoch (repkový, slnečnicový). Ich príjem v strave je veľmi dôležitý, avšak len správny pomer znižuje riziko vzniku zápalov, chronických a civilizačných ochorení.

Omega-3 mastné kyseliny je potrebné organizmu dodávať počas celého života. Dostatočný príjem je dôležitý aj pre budúce mamičky a dojčiace ženy, pretože sú dôležité pre rast a vývin dieťaťa.

Redakcia portálu Lekár.sk
Ochorenia
kožamozogsuchá pokožkaúnavazápchazhoršená pamäť