27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Púpava lekárska

Ochorenia

V tomto článku sa dozviete

Jeden z prvých poslov jari. Liečebne sa dá využiť celá rastlina – kvet, list i koreň. Má využitie pri tráviacich ťažkostiach, pomáha pri zvýšenej hladine cholesterolu a zápaloch žlčníka. Vďaka svojim priaznivým účinkom na podporu činnosti pečene je súčasťou detoxikačných kúr.

Je známa pod ľudovými názvami ako pampeliška, smotánka, májik či mlieč. Nepochybne patrí medzi poslov prichádzajúcej jari. Hoci ju mnohí považujú za burinu, jej pomenovanie „lekárska“ napovedá o veľkom liečebnom využití tejto bylinky. Navyše je pre všetkých veľmi dobre dostupná a úplne zadarmo.

Púpava je trváca, veľmi odolná bylina s prízemnou ružicou listov a žltými jazykovitými kvetmi. Kvitne od marca do októbra. Celá rastlina roní horkú mliečnu šťavu, ktorá pri styku s pokožkou zanecháva hnedé fľaky. Aj napriek tomu sa jej mlieko v ľudovom liečiteľstve využíva na odstránenie bradavíc.

Podzemok má valcovitý, dlhý asi 20 cm. Rastie všade. Využiť sa dá skoro celá rastlina, kvety, listy aj koreň. Treba mať na pamäti, že púpava určená na ďalšie spracovanie má pochádzať z čistého prostredia.

Všestranné využitie púpavy

Pre obsah horčín, ktoré podporujú vylučovanie tráviacich enzýmov a žalúdočnej kyseliny, sa púpava tradične využíva pri tráviacich ťažkostiach. Má mierne laxatívne účinky, preto je vhodná pri zlom trávení spojeným so zápchou, znižuje plynatosťzvyšuje chuť do jedla.

Pomáha pri zvýšenej hladine cholesterolu, pri zápaloch žlčníka, uvoľňuje kŕče v žlčových cestách. Vďaka svojim priaznivým účinkom na podporu činnosti pečene a celkovému zlepšeniu metabolizmu organizmu je často súčasťou detoxikačných programov.

Využíva sa aj ako doplnková liečba pri cukrovke a chorobách močových ciest, má diuretický účinok. Menej často sa využíva pri liečbe reumatizmu, dny a na zabránenie degenerácii kĺbov a chrupaviek.

Najnovší vedecký výskum poukazuje na možnosť použitia extraktu z koreňa púpavy lekárskej v liečbe rakoviny, ktorá odoláva chemoterapii. V pilotných štúdiách bola zistená protinádorová aktivita pri liečbe melanómu bez rizika poškodenia zdravých buniek.

Kvety

Kvety púpavy nie sú vhodné na sušenie. Najvhodnejším spôsobom spracovania kvetov, ktoré obsahujú najmä flavonoidy a karotenoidy, je príprava tradičného púpavového medu alebo sirupu.

Oba produkty sa využívajú v prevencii a liečbe chrípky, pri ochorení dýchacích ciest, na podporu vykašliavania, na osladenie čaju alebo ako náhrada včelieho medu.

Nakladané kvetné puky sú vhodné na spestrenie chuti pokrmov a sú známe ako púpavové kapary. Liečebne sa najviac využíva koreň, menej koreň s vňaťou, prípadne samotné listy.

Koreň

Hlavnú účinnú látku koreňa púpavy predstavujú horčiny, triterpény, fytosteroly, zásobný polysacharid inulín (na jar iba okolo 2%, na jeseň až okolo 40 %), minerálne látky – meď, mangán a značné množstvo draslíka. Zber je ideálne zrealizovať na jar – pred rozkvitnutím, alebo v jeseni – po odkvitnutí (september – október).

Dôkladne umytý a osušený koreň sa suší umelým teplom do 50°C. Správne vyschnutý nesmie zapáchať, ľahko sa láme a na lome má mať bielu farbu. Nesprávne a nedostatočne vysušený rýchlo podlieha plesni. Skladuje sa v pevnom obale na suchom a tmavom mieste, chránený pred škodcami. Je vhodný na prípravu tinktúr či čaju vo forme odvaru.

Opražením a rozomletím koreňa na jemný prášok sa dá pripraviť púpavová káva. Na prípravu odvaru sa používa 1 kávová lyžička na 2 dcl vody, povarí sa 5 minút a popíja 2 – 3x denne cca 15 minút pred jedlom.

Listy

Listy obsahujú nemalé množstvo vitamínu C, A, B, D, K, kremín, vápnik, draslík a železo. Ďalšie účinné látky chránia očnú sietnicu pred UV žiarením. Majú mierne horkastú chuť podobnú čakanke, preto sa mladé listy s malým obsahom mlieka používajú na prípravu šalátov alebo polievok.

Zber listov sa vykonáva v mesiacoch máj – október. Sušia sa v tenkej vrstve na tienistom a dobre vetranom mieste. Usušené sa skladujú podobne ako korene. Pripravuje sa z nich najmä čaj vo forme záparu, t. j. 1 kávová lyžička sa zaleje asi 200 ml vriacej vody, nechá sa 10 minút lúhovať.

Možné kontraindikácie

Prípravky s obsahom púpavy nie je vhodné užívať spolu s diuretikami, kvôli možnému zvýšeniu močopudného účinku.

Pri súčasnom užívaní hypoglykemík (liečiv znižujúcich hladinu cukru v krvi) môžu nepriaznivo ovplyvňovať liečbu cukrovky. V terapeutických dávkach neboli pozorované žiadne nežiaduce účinky.

Púpava má mierny alergizujúci potenciál a zriedkavo sa môžu vyskytnúť bolesti v oblasti žalúdka alebo hyperacidita. Liečba pomocou púpavy nie je vhodná pre pacientov s vážnymi alebo akútnymi chorobami žlčníka. Neodporúča sa pri nepriechodnosti žlčovodov. Užívanie pri žlčových kameňoch sa odporúča len pod lekárskym dohľadom.

Redakcia portálu Lekár.sk
Ochorenia
bolesť hlavychrípkadýchacie cestyplynatosťtráviace problémyúnavazápal žlčníkažlčník