27.02.2020 • 5 minút na prečítanie

Trápi Vás pálenie záhy?

Zdravý život

V tomto článku sa dozviete

Pálenie záhy trápi veľkú časť populácie. Problém sa vyskytuje najmä u ľudí v strednom veku, častejšie u mužov ako u žien. Vzniká pri nedostatočnej funkcii pažerákového zvierača, čo spôsobuje návrat žalúdočnej kyseliny do pažeráka a tým dráždenie sliznice. Príčinou môžu byť aj veľké porcie jedla a nepravidelné stravovanie. Vyvolať ho môže aj čokoláda, káva alebo alkohol. Ako mu predchádzať?

Tento problém sa vyskytuje najmä u ľudí v strednom veku, častejšie u mužov ako u žien, u ľudí s nadváhou, ale môže sa objaviť aj pri zmene liečby, dlhodobom strese alebo pri diétnych chybách. 

Ak sa pálenie záhy opakuje častejšie, je nevyhnutné ho liečiť. Okrem toho, že znižuje kvalitu života, pri neliečení môže spôsobiť vážnejšie komplikácie.

Tým, že nie je sliznica pažeráka chránená, môže časté pálenie záhy vyústiť do zápalu, krvácania, vredov alebo zúženia pažeráka. Osobitnou skupinou sú tehotné ženy, ktoré trpia pálením záhy kvôli zvýšenému tlaku na brušnú dutinu. Ťažkosti po pôrode často vymiznú.

Ako sa prejavuje?

Príčiny pálenia záhy

Jednou z príčin môže byť oslabený zvierač pažeráka. Vyskytuje sa najmä u tehotných alebo u mladistvých v období rastu. Príčinou bývajú aj niektoré ochorenia (napríklad ezofagitída) alebo užívanie niektorých liekov.

Niekoho možno neprekvapí, že častou príčinou pálenia záhy je nesprávna životospráva. Spôsobujú ho veľké porcie, nepravidelné stravovanie a ťažko stráviteľné jedlá (mastné, vyprážané). Môžu ho vyvolať aj niektoré potraviny a nápoje, napríklad:

  • korenisté, horké a kyslé jedlá
  • múčniky
  • kysnuté pečivo
  • paradajkový pretlak
  • čokoláda a sladkosti
  • mentol
  • cibuľa, pór, cesnak,
  • paprika, kel
  • káva,
  • alkohol.

K zhoršeniu príznakov pálenia záhy prispieva aj fajčenie, nadváha a stres.

Niekoľko rád, ako predchádzať páleniu:

  • jedzte častejšie a menšie porcie
  • jedzte najneskôr 4 hodiny pred spaním
  • potravu dobre rozžujte
  • vyhýbajte sa polohe v predklone
  • počas pálenia záhy spite vo vyvýšenej polohe „posediačky“
  • vyhýbajte sa konzumácii potravín, ktoré pálenie záhy spôsobujú
  • pomôcť môžu „zásadotvorné“ potraviny:
    • mandle, lieskovce
    • sója, fazuľa
    • gaštany
    • kokos
    • mak
    • zázvor
  • pomáha aj pitie čajov z medovky, puškvorca, púpavy alebo paliny.

V prípade, že sa pálenie záhy opakuje častejšie a neustupuje ani pri dodržiavaní správnej životosprávy, je dôležité ho začať liečiť. O správnej liečbe a prípravkoch je vhodné poradiť sa so svojim lekárnikom alebo lekárom.

Redakcia portálu Lekar.sk
Zdravý život
gerdpálenie záhyžalúdokzdravý životný štýl