Diabetes mellitus, ľudovo nazývaný cukrovka, je náročné chronické ochorenie. Keď sa nelieči, môže spôsobiť vážne zdravotné problémy – napríklad zlyhanie obličiek, slepotu či mŕtvicu. Existuje viacero typov cukrovky a každý z nich má inú príčinu vzniku aj iné liečebné postupy.
Ľudí, ktorým lekári zistia cukrovku, každoročne pribúda. Posledné prieskumy od NCZI z roku 2022 ukazujú, že počet pacientov na Slovensku vzrástol od roku 1980 až o 230-tisíc a toto číslo má stúpajúci trend.
Diabetes mellitus (cukrovka) je ochorenie, pri ktorom nedokáže telo správne spracovať glukózu v krvi. Je to preto, lebo buď nevie pankreas (podžalúdková žľaza) vyprodukovať dostatok inzulínu, alebo ho nevyrába vôbec.
Inzulín je dôležitý hormón, ktorý do buniek prenáša cukor. Bunky ho potom premieňajú na energiu. Nedostatok inzulínu alebo inzulínová rezistencia (nesprávne reagovanie buniek na inzulín) spôsobuje hromadenie cukru v krvi, ktoré môže vyústiť až do hyperglykémie.
Existuje viacero typov cukrovky. Medzi najznámejšie patrí cukrovka 1. a 2. typu, no častá je aj tehotenská či detská cukrovka.
Väčšina typov diabetu má veľmi podobné symptómy. Medzi najčastejšie príznaky cukrovky patrí pocit smädu a sucho v ústach, častá potreba močenia, únava či opakujúce sa infekcie močových ciest.
Pri prvom type sa symptómy väčšinou objavia skôr a sú nápadnejšie. Príznaky diabetu 2. typu sa môžu prejaviť až vtedy, keď je už choroba naplno rozvinutá. Detská cukrovka sa najčastejšie „ukáže“ medzi 4. až 14. rokom života, a je to často cukrovka 1. typu.
Diabetes vás však môže potrápiť aj inak. Hoci sú tieto príznaky zriedkavé, takisto môžu naznačovať, že máte cukrovku. Ide napríklad o:
Všetky typy majú veľmi podobné príznaky, no príčiny cukrovky sú rozdielne. Kým diabetes 1. typu je autoimunitné ochorenie, cukrovka 2. typu sa spája s odolnosťou na inzulín alebo s jeho nedostatočnou produkciou. Gestačný diabetes zase vzniká len počas tehotenstva a sám počas šestonedelia odznie.
Pri prvom type cukrovky váš imunitný systém napáda inzulín. Môže za to buď genetická predispozícia, alebo prekonanie infekcie, keď ste boli dieťa. Ak máte druhý typ, spúšťačom cukrovky môže byť okrem inzulínovej rezistencie aj problém s nadváhou, nezdravým stravovaním a nedostatočným pohybom.
Už prvé prejavy vám môžu napovedať, že niečo nie je v poriadku. Ak sa aj napriek kvalitnému spánku cítite unavení, chodíte často na záchod a ste stále smädní, spozornite. Ešte pred návštevou lekára si môžete diagnostiku cukrovky spraviť aj z pohodlia domova. Napríklad pomocou voľnopredajných testov v lekárni, ktorých cena sa pohybuje okolo 10 až 15 eur.
Zdravotná poisťovňa Dôvera navyše vytvorila podľa Fínskej diabetologickej asociácie online test, ktorý vám prezradí, ako veľmi ste náchylní na vznik cukrovky 2. typu. Vyskúšajte ho a zistite, či vám toto ochorenie hrozí.
V počiatočnom štádiu môže cukrovku odhaliť aj preventívna prehliadka u všeobecného lekára. Čím skôr vám ochorenie zistí, tým ľahšie sa s ním popasujete. Aj preto preventívku radšej neodkladajte.
Medzi najčastejšie spôsoby, ako si doma odmerať hladinu cukru, patrí glukomer s testovacími prúžkami. Slúži na rýchle a presné meranie glykémie.
Cukrovka 1. typu sa nedá vyliečiť. Už do konca života preto musíte podstupovať inzulínovú terapiu. Vďaka tomu si udržíte normálnu hladinu cukru v krvi a zamedzíte prípadným komplikáciám. V súčasnosti sa na podanie inzulínu používajú inzulínové perá, cez ktoré si ho vpichnete pod kožu (do stehna, brucha alebo paže), najčastejšie ráno a večer. Pre pacientov, u ktorých nie je ani po 6 mesiacoch liečby možné dosiahnuť správnu kontrolu cukrovky, je vhodná inzulínová pumpa. Váš ošetrujúci lekár vám stanoví presné dávkovanie a aj koľkokrát denne si máte inzulín podať.
Na začiatku liečby vám lekár najčastejšie predpíše lieky na cukrovku 2. typu. Inzulínová terapia nie je taká častá. Potrebovať ju budete až vtedy, keď nezaberie prechod na zdravší životný štýl a iné možnosti liečby nedokážu potrebnú hladinu cukru v krvi dostatočne udržiavať.
V rámci prevencie cukrovky môžete do svojho každodenného života zaradiť viacero opatrení. Jedným z nich je každoročná prehliadka u vášho všeobecného lekára, ktorý vám skontroluje hladinu cukru v krvi. Obezita tiež patrí medzi rizikové faktory prepuknutia cukrovky 2. typu, preto nepodceňujte pravidelné cvičenie a pohyb. Ďalším krokom je úprava jedálnička a vyvážená strava, ktorá je často kľúčom k zníženiu rizika vzniku cukrovky.
Ak je hladina vyššia, ako by mala byť, navštívte lekára, ktorý vám urobí podrobnejší test.
Glukóza je pre naše telo základným zdrojom energie. Vyjadrujeme ju v chemických jednotkách milimol na liter (mmol/l). Výška hladiny cukru v krvi závisí od toho, či ste si ju merali nalačno, alebo náhodne, počas dňa aj po jedle. Prečítajte si, ktoré hodnoty sú ešte v norme, a pri ktorých by ste už mali spozornieť.
Keď vám lekár potvrdí zvýšenú hladinu cukru v krvi, musíte ešte absolvovať orálny glukózový tolerančný test (oGTT). Robí sa po 8-hodinovom lačnení (nejedení) s dvojhodinovým rozostupom. Najprv vám odoberú krv, potom po 3 až 5 minútach vypijete 75 gramov glukózy rozpustenej v 300 ml vody. Po vypití roztoku vám opäť po 60 až 120 minútach odoberú krv.
Monitorovanie glykémie (hladiny cukru v krvi) je veľmi dôležitým krokom pre ľudí s cukrovkou, pretože má významný vplyv na ich zdravie.
Cukrovka narúša schopnosť tela účinne regulovať hladinu cukru v krvi, čo vedie buď k vysokým (hyperglykémia), alebo nízkym (hypoglykémia) hladinám. Pravidelným sledovaním glykémie môžu pacienti predchádzať nebezpečným vzostupom a pádom, a tak minimalizovať riziká spojené s týmto ochorením.
Ak sa potrebujete poradiť napríklad aj o svojich hodnotách cukru v krvi, vyskúšajte Linku pre zdravie, na ktorej vám poradia vyškolené edukátorky zdravotnej poisťovne Dôvera.
Okrem jedenia potravín s primeranou energetickou hodnotou dbajte aj na ich glykemický index (GI). Zobrazuje, ako rýchlo dvíhajú škroby a cukry v konkrétnej potravine hladinu glukózy v krvi. Ak totiž zjete jedlo s vysokým glykemickým indexom, hladina prudko narastie a zároveň aj prudko klesne. Spôsobí to, že budete skoro hladní.
Pri rozhodovaní, čo si môžete dopriať vám pomôže semafor glykemického indexu.
Medzi potraviny s vysokým GI, v semafore označené ako červené, patria napríklad:
„Oranžové“ potraviny so stredným GI sú:
Nízky glykemický index (zelené potraviny) majú:
Bojujete dlhodobo s nadváhou či obezitou? Prečítajte si, akými spôsobmi vám s ňou Dôvera môže pomôcť.
Ak ste naším poistencom či poistenkou, môžete získať napríklad 40 % zľavu na jedálničky od výživového špecialistu Michala Páleníka alebo 30 % zľavu na online tréningový program.